Hogyan értelmezd a vérkép 6 fontos adatát?

Laboreredményeidet vizsgálva úgy érzed, egy hatalmas kérdőjellé görbülsz? Adunk némi segítséget, és leleteid világosabbá válnak majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a különböző kórházsorozatok becsempészték otthonodba az orvosi szakzsargont, nem biztos, hogy mindent megértesz a latin nevekből és a fura rövidítésekből csak azért, mert sokat nézel tévét. Ha a vérvétel után a leleteidet vizsgálva fogalmad sincs, mi is az a vérsejtsüllyedés, és nem tudod, mihez kezdj a vérlemezkeszámoddal, cikkünkből megtudhatod.

Fehérvérsejtek – FVS, WBC

Számukból elsősorban a különböző fertőzésekre következtethetsz. A fehérvérsejtszám normál értéke 4-10 között mozog, de 2,5-ig még többnyire elfogadhatónak számít. Az ennél magasabb szám azonban mindenképpen szervezeten belüli fertőzést, gyulladást jelez. Súlyos esetben utalhat csontvelőproblémákra, leukémiára, illetve autoimmun megbetegedésre.

Amennyiben a fehérvérsejtszám túl magas, vagyis tested túl sok leukocitát tartalmaz, a lelet bakteriális fertőzést, krónikus gyulladást – például reumát –, szívproblémákat, illetve daganatos megbetegedést jelez.

Hemoglobin – Hgb – és hematokrit – Hct

A hemoglobin a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigénszállításért felelős, a hematokrit-érték pedig azt mutatja, mekkora a vörösvérsejtek térfogataránya a véren belül. A hemoglobinszint normál értéke nők esetében 12-16 g/dl, férfiaknál valamivel magasabb: 13,5-17,5 g/dl. A hematokrit nőknél 36-48%, férfiaknál 40-50% között mozog ideális esetben.

Ha a lelet magasabb értékeket mutat, az jelezhet tüdő-, szív-, illetve vesebetegséget, valamint daganatos megbetegedést is. Ugyanakkor általában a dohányzók esetében is magasabb a vörösvérsejtek száma. Amennyiben viszont a kelleténél alacsonyabb a hemoglobinszinted vagy a hematokrit-értéked, az valószínűleg vérszegénységre, illetve vashiányra utal.

Összkoleszterin

A tested által termelt, valamint az állati eredetű táplálékokkal szervezetedbe juttatott zsírmennyiség képezi az összkoleszterinszintet. LDL-, valamint HDL-koleszterin formájában szállítódik a vérben, és a sejtmembrán fontos alkotóelemét képezi. A koleszterinszint általában növekszik az életkor előrehaladtával, valamint férfiak esetében jellemzően magasabb.

HDL-koleszterin

Köznapi nyelven ezt hívják jó koleszterinnek. Feladata, hogy a már lerakódott koleszterint visszaszállítsa az érfalból, hogy a máj lebonthassa. Normál értéke 35 mg/del felett van, illetve nők esetében 1,1 mmol/L felett, férfiaknál pedig 0-9 mmol/L felett. Ha túl alacsony az értéke, az kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségekre nézve, mivel növeli az érelmeszesedés kockázatát.

LDL-koleszterin

A koleszterin ezen fajtáját nevezik rossz koleszterinnek. Feladata, hogy a májból a sejtekhez szállítsa a koleszterint. Ha azonban a szervezeted nem használ fel eleget belőle, vagy túl sok LDL-koleszterin termelődik, lerakódik az érfalakban, és érelmeszesedést okoz. Normál értéke 5,2 mmol/L alatt van. Ha ennél magasabb értéket mutat a vérképed, az szív- és érrendszeri problémákhoz, illetve agyvérzéshez vezethet. A dohányzás és a koleszterinben gazdag táplálkozás növeli a szervezeted LDL-szintjét, míg a mozgás és a zsírszegény étrend csökkenti azt.

Vérlemezkeszám – PLT –, trombocyta – Thr

A vérlemezkéket a csontvelő termeli, és részben a lép bontja le őket. Fontos szerepük van a véralvadásban, valamint a szervezet gyulladásos betegségek utáni regenerálódásában. Ideális esetben értéke 150.000-400.000/µL között mozog. A túl magas érték ritka – ez általában igen erős fizikai megterhelés következtében alakul ki. Amennyiben a PLT- vagy a Thr- szint túlságosan alacsony, az utalhat gyógyszeres kezelésre, B12-vitamin- vagy folsavhiányra. Emellett komolyabb betegségeket is jelezhet, így például véralvadási problémákat, csontvelő-elégtelenséget, leukémiát vagy daganatos megbetegedést.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vörösvérsejtek, eritrociták – RBC

A vér térfogatának csaknem felét teszik ki a vörösvérsejtek. Feladatuk, hogy a tüdőben felvett oxigént elszállítsák a sejtekhez, majd a széndioxidot a sejtektől a tüdőbe szállítsák. Lényeges alkotóelemük a hemoglobin, mely a vér vörös színét adja, és ehhez kapcsolódnak az oxigén-, valamint a széndioxid-molekulák is. Normál körülmények között értéke nőknél 4,1-5,1 millió sejt, férfiak esetében pedig 4,5-5,9 millió sejt mikroliterenként.

Az ennél magasabb értékek utalhatnak kiszáradásra, vesebetegségre, daganatra, valamint szív- és érrendszeri problémákra. Az alacsonyabb érték szintén jelezhet daganatos megbetegedést, de többnyire csak vérszegénységre utal.

Vérsejtsüllyedés – VSS

A laborleletek egyik legfontosabb eleme a vérsejtsüllyedés, ugyanis a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok felderítésének egyik legbiztosabb módszere. Ha a testben gyulladás van jelen, olyan fehérjék keletkeznek, melyektől a vérsejtek összekapcsolódnak, és lesüllyednek a kémcső aljára. A vérsejtsüllyedés ideális körülmények között 1-20 mm/h között van.

Amennyiben ennél magasabb értéket mutat a lelet, az akut illetve krónikus gyulladásra, vérszegénységre, vese- vagy májbetegségre utal. Ugyanakkor enyhébb fokú emelkedést okozhat a fogamzásgátló tabletta szedése, illetve, ha vérvétel előtt zsírosat ettél. Amennyiben a süllyedés értéke alacsony, szívizomproblémákra, vérképzési zavarokra, valamint bélgyulladásra hívja fel a figyelmet. Ha azonban csak enyhe eltérés mutatkozik, előfordulhat, hogy csak aszpirin vagy kortizon hatóanyagú gyógyszerek fogyasztása okozta az eredményt.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük