Nincs bennük kalória, mégis növelik a vércukorszintet - Jobb vigyázni ezzel a két édesítőszerrel
Két héten át 120 embert vizsgáltak a kutatók.
Friss kutatások szerint két egészségesnek hitt, zéró kalóriás édesítőszer akadályozhatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét.
A szacharinról és a szukralózról korábban azt hitték, nem emeli meg a vércukorszintet, a legújabb megfigyelések szerint azonban az édesítőszerek változásokat idéznek elő a bélmikrobákban.
Nincs bennük kalória, mégis növelik a vércukorszintet
A szacharin és a szukralóz alternatívát jelentett az olyan anyagcsere-betegséggel küzdők számára mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, mivel több mint kétszázszor erősebbek a hagyományos kristálycukornál, és nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaznak.
Jotham Suez, a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 120 alapbetegséggel nem rendelkező, felnőtt embert vizsgált abban a tekintetben, milyen hatással van a vércukorszintjükre négy általuk kiválasztott édesítőszer. A szakemberek négy csoportra osztották az alanyokat, és két héten keresztül naponta háromszor két csomag vízben feloldott, 96 százalékos glükóztartalmú aszpartámot, szukralózt, szacharint vagy steviát kellett elfogyasztaniuk.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Minden résztvevőnek folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjét, majd a kutatás egy pontján glükóztolerancia-tesztet végeztek rajtuk, amely azt méri, a szervezet mennyire hatékonyan szabályozza a vércukorszintet a glükóz fogyasztása után.
Meglepő eredmény
Az alanyok mindegyikénél a vizsgálat folyamán kilencszer végeztek glükóztolerancia-tesztet, amelyből kiderült, hogy a szacharint és szukralózt fogyasztók vércukorszintje jelentősen megnövekedett a cukorkoktél elfogyasztása után. Az többi csoportban viszont stabil maradt, sőt, enyhén csökkent, még azok esetében is, akik csak glükózt fogyasztottak. Ez arra engedett következtetni, hogy nem az édesítőszer-csomagokban rejlő glükóz emelte meg a vércukorszintet.
Suez és csapata a résztvevők nyál- és székletmintáit elemezve pedig azt találták, hogy mind a négy cukoralternatíva jelentősen megváltoztatta a bélben és a szájban előforduló baktériumok mennyiségét, aktivitását és típusait.
Olvass tovább! 8 természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer cukor helyett - Diéta közben is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatod
Számos kutatás bizonyította, hogy a mesterséges édesítőszerek egy része káros lehet az emberi szervezetre.
8 természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer cukor helyett - Diéta közben is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatod
Nézegess képeket!
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- baktérium