Nincs bennük kalória, mégis növelik a vércukorszintet - Jobb vigyázni ezzel a két édesítőszerrel
Két héten át 120 embert vizsgáltak a kutatók.
Friss kutatások szerint két egészségesnek hitt, zéró kalóriás édesítőszer akadályozhatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét.
A szacharinról és a szukralózról korábban azt hitték, nem emeli meg a vércukorszintet, a legújabb megfigyelések szerint azonban az édesítőszerek változásokat idéznek elő a bélmikrobákban.
Nincs bennük kalória, mégis növelik a vércukorszintet
A szacharin és a szukralóz alternatívát jelentett az olyan anyagcsere-betegséggel küzdők számára mint a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia, mivel több mint kétszázszor erősebbek a hagyományos kristálycukornál, és nagyon kevés vagy nulla kalóriát tartalmaznak.
Jotham Suez, a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 120 alapbetegséggel nem rendelkező, felnőtt embert vizsgált abban a tekintetben, milyen hatással van a vércukorszintjükre négy általuk kiválasztott édesítőszer. A szakemberek négy csoportra osztották az alanyokat, és két héten keresztül naponta háromszor két csomag vízben feloldott, 96 százalékos glükóztartalmú aszpartámot, szukralózt, szacharint vagy steviát kellett elfogyasztaniuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Minden résztvevőnek folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjét, majd a kutatás egy pontján glükóztolerancia-tesztet végeztek rajtuk, amely azt méri, a szervezet mennyire hatékonyan szabályozza a vércukorszintet a glükóz fogyasztása után.
Meglepő eredmény
Az alanyok mindegyikénél a vizsgálat folyamán kilencszer végeztek glükóztolerancia-tesztet, amelyből kiderült, hogy a szacharint és szukralózt fogyasztók vércukorszintje jelentősen megnövekedett a cukorkoktél elfogyasztása után. Az többi csoportban viszont stabil maradt, sőt, enyhén csökkent, még azok esetében is, akik csak glükózt fogyasztottak. Ez arra engedett következtetni, hogy nem az édesítőszer-csomagokban rejlő glükóz emelte meg a vércukorszintet.
Suez és csapata a résztvevők nyál- és székletmintáit elemezve pedig azt találták, hogy mind a négy cukoralternatíva jelentősen megváltoztatta a bélben és a szájban előforduló baktériumok mennyiségét, aktivitását és típusait.
Olvass tovább! 8 természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer cukor helyett - Diéta közben is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatod
Számos kutatás bizonyította, hogy a mesterséges édesítőszerek egy része káros lehet az emberi szervezetre.
8 természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer cukor helyett - Diéta közben is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatod
Nézegess képeket!
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- baktérium