Aggasztó hírek a legnépszerűbb édesítőszerrel kapcsolatban: a szívroham és a vérrögképződés kockázatát is növelheti

A közkedvelt cukorpótló a nemrégiben közzétett kutatás szerint fokozhatja a szív- és érrendszeri események kockázatát.

Eritrit szív- és érrendszeri betegség kockázata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A speciális diétát folytatók, fogyni vágyók és cukorbetegek a fehér cukrot általában édesítőszerekkel helyettesítik.

Ezekről azonban már számos aggasztó kutatás látott napvilágot, most a nagy népszerűségnek örvendő eritrittel kapcsolatban született olyan vizsgálat, ami miatt a jövőben sokan megfontolhatják a használatát.

Aggasztó hírek az eritritről

A Nature Medicine szaklapban 2023. február 27-én közzétett vizsgálat szerint a közkedvelt édesítőszer, az eritrit, más néven eritritol fokozhatja a szív- és érrendszeri események kockázatát. Így a szívroham, a stroke, a vérrögképződés, valamint a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozás valószínűségét is növelheti. 

A szakemberek eredetileg nem az édesítőszerre fókuszáltak kutatásukban, a vérminták elemzésekor olyan vegyületeket néztek, amelyek összefüggést mutatnak a szív- és érrendszeri események magasabb rizikójával, így került a látóterükbe a cukorpótló. Ezt követően megállapították, hogy a megnövekedett eritritolszint a vérrögképződés nagyobb valószínűségét jelezheti. A trombózis pedig kulcsfontosságú tényező a stroke és a szívroham kialakulásában. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kutatást bíráló szakemberek szerint a vizsgálati eredmények meggyőzők ugyan, ám alapvetően nem ok-okozati összefüggéseket tártak fel, így a témában mindenképp további kutatások szükségesek. 

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában

Jó növényi fehérjeforrások, bővelkednek a rostokban, a vitaminokban és az ásványi anyagokban, antioxidáns hatású vegyületekben és egészséges zsírokban is. A kiegyensúlyozott étrend részeként segíthetnek a szív- és érrendszer védelmében, az emelkedett vércukorszint és a vérnyomás csökkentésében. 

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában: csökkentik a vérnyomást, tele vannak rostokkal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük