Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van

A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.

Aszpartám és szorongás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők, valamint a súlyfeleslegtől szabadulni vágyók gyakran nyúlnak hozzáadott cukor helyett mesterséges édesítőszerrel ízesített termékekhez. Ezekről azonban már számos negatívum napvilágot látott, nemrégiben például emberek bevonásával végzett kutatás támasztotta alá, hogy megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét is.

Egy újabb vizsgálat pedig összefüggést talált a széles körben használt aszpartám és a szorongás között, igaz, ez a kutatás egerekkel készült, az eredmény azonban nyugtalanító a szakemberek szerint. 

Szorongást idézhet elő az aszpartám

Az aszpartám egy világszerte széles körben fogyasztott, számos italban és élelmiszerben megtalálható mesterséges édesítőszer, a termékek csomagolásán gyakran E951-ként találkozni vele. Előfordul például a cukormentes üdítőitalokban, rágógumikban, fagylaltokban, cukorkában, energiaszeletekben és salátaöntetekben, de a sort még sokáig folytathatnánk. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 1981-ben engedélyezte a használatát. Jóval, mintegy 200-szor édesebb a cukornál, így sokkal kevesebb is elegendő belőle a kívánt édes íz eléréséhez.

További előnye, hogy kalóriaszegény, illetve nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet. Ugyanakkor már többféle egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták, így a fejfájással, depresszióval, megnövekedett étvággyal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel. Az egyes feltételezések nem mind állnak biztos lábakon, és az édesítőszerrel kapcsolatos kutatások vegyes eredményekre jutottak. 

A Floridai Egyetem kutatói által végzett, a PNAS tudományos folyóiratban publikált vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a népszerű édesítőszer szorongásszerű viselkedést idézhet elő az egerekben. A rágcsálók a vizsgálat során az FDA által emberek számára javasolt maximális napi mennyiség a testtömegükhöz igazított 15 százalékát kapták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miután a különböző viselkedési teszteken megfigyelték a szorongás jeleit, az egerek boncolása után eltéréseket találtak az agy érzelemszabályozásért felelős központjában, az amigdalában is. A kutatás igazán meglepő eleme, hogy ez utóbbi változások az aszpartámot fogyasztó egerek utódaiban is kimutatható volt.

A kutatók szerint a szorongásos viselkedés az édesítőszert kisebb mennyiségben, ám 6-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztó emberek körében is előfordulhat. Ugyanakkor ennek bizonyítására további, embereken végzett kutatásokra van szükség. 

Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap

A sófogyasztáshoz hasonlóan a cukorral kapcsolatban is léteznek olyan nemzetközi ajánlások, amelyeket érdemes megfogadni a mindennapok során a napjainkra jellemző krónikus betegségek megelőzése érdekében.

Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap: a zsírmáj és a cukorbetegség kockázatát is növeli a túlzott fogyasztás

Nemzetközi ajánlások szerint maximum ennyi cukrot ajánlott enni egy nap, a mennyiség túllépése fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük