Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van

A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.

édesítőszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők, valamint a súlyfeleslegtől szabadulni vágyók gyakran nyúlnak hozzáadott cukor helyett mesterséges édesítőszerrel ízesített termékekhez. Ezekről azonban már számos negatívum napvilágot látott, nemrégiben például emberek bevonásával végzett kutatás támasztotta alá, hogy megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét is.

Egy újabb vizsgálat pedig összefüggést talált a széles körben használt aszpartám és a szorongás között, igaz, ez a kutatás egerekkel készült, az eredmény azonban nyugtalanító a szakemberek szerint. 

Szorongást idézhet elő az aszpartám

Az aszpartám egy világszerte széles körben fogyasztott, számos italban és élelmiszerben megtalálható mesterséges édesítőszer, a termékek csomagolásán gyakran E951-ként találkozni vele. Előfordul például a cukormentes üdítőitalokban, rágógumikban, fagylaltokban, cukorkában, energiaszeletekben és salátaöntetekben, de a sort még sokáig folytathatnánk. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 1981-ben engedélyezte a használatát. Jóval, mintegy 200-szor édesebb a cukornál, így sokkal kevesebb is elegendő belőle a kívánt édes íz eléréséhez.

További előnye, hogy kalóriaszegény, illetve nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet. Ugyanakkor már többféle egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták, így a fejfájással, depresszióval, megnövekedett étvággyal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel. Az egyes feltételezések nem mind állnak biztos lábakon, és az édesítőszerrel kapcsolatos kutatások vegyes eredményekre jutottak. 

A Floridai Egyetem kutatói által végzett, a PNAS tudományos folyóiratban publikált vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a népszerű édesítőszer szorongásszerű viselkedést idézhet elő az egerekben. A rágcsálók a vizsgálat során az FDA által emberek számára javasolt maximális napi mennyiség a testtömegükhöz igazított 15 százalékát kapták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Miután a különböző viselkedési teszteken megfigyelték a szorongás jeleit, az egerek boncolása után eltéréseket találtak az agy érzelemszabályozásért felelős központjában, az amigdalában is. A kutatás igazán meglepő eleme, hogy ez utóbbi változások az aszpartámot fogyasztó egerek utódaiban is kimutatható volt.

A kutatók szerint a szorongásos viselkedés az édesítőszert kisebb mennyiségben, ám 6-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztó emberek körében is előfordulhat. Ugyanakkor ennek bizonyítására további, embereken végzett kutatásokra van szükség. 

Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap

A sófogyasztáshoz hasonlóan a cukorral kapcsolatban is léteznek olyan nemzetközi ajánlások, amelyeket érdemes megfogadni a mindennapok során a napjainkra jellemző krónikus betegségek megelőzése érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük