Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap: a zsírmáj és a cukorbetegség kockázatát is növeli a túlzott fogyasztás

Nemzetközi ajánlások szerint maximum ennyi cukrot ajánlott enni egy nap, a mennyiség túllépése fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

maximum cukorfogyasztás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukor és a só rendkívül fontos részét képezi a nyugati típusú táplálkozásnak. Nyílt titok, hogy mindkét anyag túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelent. A só esetében a legtöbben már tudják, hogy a magas vérnyomás miatt érdemes vigyázni vele, a cukrot pedig az elhízással és a diabétesszel hozzák összefüggésbe az emberek, holott a negatív hatásai ennél jóval szélesebb skálán mozognak.

A sófogyasztáshoz hasonlóan a cukorral kapcsolatban is léteznek olyan nemzetközi ajánlások, amelyeket érdemes megfogadni a mindennapok során a napjainkra jellemző krónikus betegségek megelőzése érdekében.

A cukorbevitel ajánlott napi maximuma

Amennyiben valaki nem édesszájú, általában véve nem hajlamos a nassolásra, könnyen gondolhatja, hogy a cukorfogyasztása alacsony. A szomorú valóság viszont az, hogy a feldolgozott élelmiszerek többsége tartalmaz valamennyi hozzáadott cukrot, az összetevőt nemcsak ízfokozás, hanem tartósítás és állagjavítás miatt is alkalmazzák. Így aztán egyébként sós ízű termékekben, például húskészítményekben is megtalálható. Az eligazodásban a címkék alapos tanulmányozása segíthet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás csökkentésének szükségességére. A 2015-ben közzétett javaslatuk értelmében a felnőttek és a gyermekek számára az egyszerű cukrok bevitele nem haladhatja meg a teljes napi energiabevitel 10 százalékát, de az 5 százalék, vagyis körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) alá történő csökkentés további előnyökkel járhat. Szabad cukrok alatt azokat az egyszerű cukrokat, monoszacharidokat (például glükóz és fruktóz), valamint diszacharidokat (szacharóz vagy konyhai cukor) értik, amelyeket mesterségesen adnak az ételekhez és italokhoz, valamint azokat a cukrokat, amelyek természetes módon is előfordulnak a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban.

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association - AHA) javaslatai szerint a napi kalóriaszükségletre érdemes úgy tekinteni, hogy a nagyját fontos tápanyagok tegyék ki, a maradékban, amelyek nem járnak különösebben előnyökkel, szerepelhet például a hozzáadott cukor. Egy gramm cukorban körülbelül 4 kalória található. Az AHA ajánlása, hogy a cukorbevitel ne haladja meg a napi kalóriamennyiség 6 százalékát. Ez felnőtt nők esetében maximum 25 grammot (6 teáskanál) jelent, férfiaknál pedig 36 grammot (9 teáskanál).

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A WHO és az AHA is különbséget tesz a hozzáadott cukrok, valamint az egyes táplálékokban természetesen előforduló cukrok között. Bizonyos ételek, így például a gyümölcsök és a zöldségek tartalmaznak szénhidrátokat, azonban más fontos tápanyagokban, így rostokban gazdagok, amelyek lassítják is a cukrok felszívódását. Ezek mennyiségét nem korlátozzák az ajánlások. A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek viszont többnyire a természetesen előforduló cukrokra is figyelniük kell.

Károsítja a májat és a szívet

A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz, a fogak károsodásához vezethet, növeli a diabétesz és a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát. Összefüggésbe hozták számos krónikus problémával, például a szívbetegségekkel, a vizsgálatok szerint hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok fokozásához, valamint az érelmeszesedéshez is. A májra különösen károsak az üdítőitalok, amelyekben hozzáadott édesítőszerként gyakran fruktóz, illetve magas fruktóztartalmú kukoricaszirup szerepel, amit a szerv zsírrá alakít át. A nagy mennyiségű zsír a májsejtekben tárolódik, és idővel maradandó károsodásokat hozhat létre.

Mi történik a testeddel, ha nem eszel cukrot?

A kutatókat élénken foglalkoztatja az összetevő szervezetre gyakorolt hatása, főleg, mivel a magas cukortartalmú élelmiszerek az agyműködést is befolyásolják. Ez vezetett ahhoz a ma is vizsgált dilemmához, hogy függővé tehet-e a cukor, vagy sem.  A cukor csökkentése, kiiktatása utáni első időszakban változatos negatív tünetek jelentkezhetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük