Ennél a 7 ételnél kötelező betartani a lejárati dátumot

Komoly bajt is okozhatnak

Ezeknél az ételeknél tényleg nagyon komolyan kell venni.

Ha lejárt élelmiszer kerül az emberi szervezetbe, annak kellemetlen, sokszor fájdalmas következményei vannak. A legjellemzőbb tünetek a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom. Ha gyanús, hogy gond lehetett az élelmiszerrel, amit elfogyasztottál, és ezeket a tüneteket észleled utána magadon, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy ételmérgezést kaptál.

Mit tegyél, ha ételmérgezésre gyanakszol?

Sok baktérium és penészgomba telepedhet meg a romlásnak indult élelmiszereken, melyek az emésztőrendszerbe jutva arra ingerlik a szervezetet, hogy mihamarabb megszabaduljon a káros anyagoktól. Ezt javasolt sok folyadék elfogyasztásával segíteni, míg a hasi fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítót is be tudsz venni, ha indokolt. Azonban érdemes felkeresni egy háziorvost is, ha a tünetek egy nap múltán még mindig jelentkeznek.

A kis kiterjedésű elszíneződés is legyen inkább gyanús, mint hogy megbetegedj. Ennek megelőzésére gondoskodj mindig arról, hogy friss hús álljon rendelkezésedre a főzések alkalmával.

Különös elővigyázatossággal kell készíteni és fogyasztani a véresre sütött húsokat, steakeket. Vagyis ha előre szeletelt és csomagolt húst veszel hozzá, akkor figyelj arra, hogy milyen dátum szerepel a húson, ahogy arra is, hogy a csomagolás sértetlen legyen, hiszen a termék csak a megfelelő tárolási körülmények között tartja meg a minőségét a jelzett dátumig.

A tatár beefsteaket kizárólag a legfrissebb húsokból szabad készíteni, és egy-két napon belül el kell fogyasztani. Az előre csomagolt változatnál a hűtési hőmérsékletet, a csomagolás épségét és a lejárati dátumot egyaránt ellenőrizd le.

Ha a tojás már túl van a lejárati dátumon, de még nincs semmi különös szaga, akkor is okozhat problémát, különösen, ha nyersen kerül az ételbe. A házi majonéz, ami kerülhet burgonyasalátába, franciasalátába, vagy egy rántott hús, rántott sajt mellé, veszélyes lehet. De a bolti majonéz lejárati dátumát is szigorúan be kell tartani.

A nem teljesen átsütött húspogácsa egy guszta hamburgert is ártalmassá tehet. Ezért ha előre bekevert, csomagolt darált húst vagy formázott húspogácsát vásárolsz, akkor nézd meg a dátumot! Emellett pedig ügyelj arra, hogy minden esetben jól átsüsd a húspogácsákat, mert ezzel teszed őket biztonságossá.

A carbonara esetében is nyersen kerül a felvert tojás a forró tésztára, ezért itt is érdemes figyelni a friss alapanyagok meglétére. Vagyis ebben az esetben is a tojás frissességének ellenőrzésével induljon a főzés.

A lágy, krémes állagú sajtoknál is szigorúnak kell lenned, hiszen míg a kemény, cheddar típusú sajtoknál akár le is vághatod a penészes részt, addig a lágy sajtoknál ez kockázatos, és itt bizony az egész sajttól meg kell válni, nehogy bajt okozzon.

A nyers tojással, főzés nélkül készített habok, mint amilyen az eredeti tiramisuhoz is dukál, szintén veszélyforrás lehet. Itt is csak friss tojást ajánlott használni.

Nem mindegy, hová teszed a húst a hűtőben!

Az, hogy mit hogyan tárolsz a hűtődben, sokat számít a szavatosság betartásában. Hiszen ha rossz helyre teszed például a húst vagy a tejtermékeket, ahol a hűtő nem mindig tudja elérni az üzemi hőmérsékletet, akkor az is előfordulhat, hogy az étel még a lejárati dátum előtt megromlik. Ha tudni szeretnéd, hova tedd a húst, akkor kattints alábbi cikkünkre!

A büszke hentes tudja miről van szó

Sosem járatnám le magam azzal, hogy lejárt dátummal teszek a pultba húst. Fontos azonban, hogy a hűtőben, vagy szatyorban se álljon sokáig a friss hús, mert az embernek parázs lesz a kedve, ha a finom szeletek elveszítik frissességüket… Erre azonban már a vásárlóimnak is figyelnie kell.

Apropó parázs:
gyönyörködtél már több mint 30 féle grillhúsunkban? 

Erre a polcra kell tenni a hűtőben a húst

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük