Ennél a 7 ételnél kötelező betartani a lejárati dátumot
Ezeknél az ételeknél tényleg nagyon komolyan kell venni.
Ha lejárt élelmiszer kerül az emberi szervezetbe, annak kellemetlen, sokszor fájdalmas következményei vannak. A legjellemzőbb tünetek a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom. Ha gyanús, hogy gond lehetett az élelmiszerrel, amit elfogyasztottál, és ezeket a tüneteket észleled utána magadon, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy ételmérgezést kaptál.
Mit tegyél, ha ételmérgezésre gyanakszol?
Sok baktérium és penészgomba telepedhet meg a romlásnak indult élelmiszereken, melyek az emésztőrendszerbe jutva arra ingerlik a szervezetet, hogy mihamarabb megszabaduljon a káros anyagoktól. Ezt javasolt sok folyadék elfogyasztásával segíteni, míg a hasi fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítót is be tudsz venni, ha indokolt. Azonban érdemes felkeresni egy háziorvost is, ha a tünetek egy nap múltán még mindig jelentkeznek.
A kis kiterjedésű elszíneződés is legyen inkább gyanús, mint hogy megbetegedj. Ennek megelőzésére gondoskodj mindig arról, hogy friss hús álljon rendelkezésedre a főzések alkalmával.
Nem mindegy, hová teszed a húst a hűtőben!
Az, hogy mit hogyan tárolsz a hűtődben, sokat számít a szavatosság betartásában. Hiszen ha rossz helyre teszed például a húst vagy a tejtermékeket, ahol a hűtő nem mindig tudja elérni az üzemi hőmérsékletet, akkor az is előfordulhat, hogy az étel még a lejárati dátum előtt megromlik. Ha tudni szeretnéd, hova tedd a húst, akkor kattints alábbi cikkünkre!
Sosem járatnám le magam azzal, hogy lejárt dátummal teszek a pultba húst. Fontos azonban, hogy a hűtőben, vagy szatyorban se álljon sokáig a friss hús, mert az embernek parázs lesz a kedve, ha a finom szeletek elveszítik frissességüket… Erre azonban már a vásárlóimnak is figyelnie kell.
Apropó parázs:
gyönyörködtél már több mint 30 féle grillhúsunkban?