Így lesz tökéletes a Márton-napi libasült: a séf mutatja meg a legjobb trükköket

Nagy Szabolcs séf megmutatja, hogyan használhatsz fel leggazdaságosabban egy teljes libát Márton-napon.

A Márton-napi libasült titka Nagy Szabolcstól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közeledik a Márton-nap, amikor hagyományosan libaételek kerülnek a magyar asztalokra. A régi mondás szerint „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik” – így ez az időszak kiváló alkalom, hogy megismerjük a teljes liba felhasználásának lehetőségeit. A teljes liba vásárlása nemcsak hagyománytisztelő, hanem fenntartható és gazdaságos választás is, hiszen minden része ízletes fogások alapja lehet.

A Márton-napi libasült titka Nagy Szabolcstól

A fenntarthatóság és a pazarlásmentes konyha egyre nagyobb szerepet kap a mindennapokban. Egy egész liba beszerzése a piacon elsőre nagy vállalkozásnak tűnhet, de számos praktikus lehetőség kínálkozik arra, hogy minden részét maradéktalanul felhasználjuk, így sokféle, ízletes fogás kerülhet az asztalra.

Az N28 séfjének, Nagy Szabolcsnak a vérében van a húsfeldolgozás, mivel hentesként dolgozó édesapja mellett már gyerekként is tapasztalatot szerzett ezen a területen. Mindig is természetes volt számára, hogy a felnevelt és levágott állatok minden részét elfogyasszák, hiszen ő maga vidéken, állattartó nagyszülők mellett nevelkedett. Talán emiatt is alakult úgy, hogy kiemelt küldetésének éli meg, hogy megismertesse és megszerettesse az emberekkel a belsőségeket, így ezek a részek jelentik hagyományőrző konyhájának egyik alapkövét.

- A belsőségekben rengeteg vitamin és tápanyag van, de nem csak emiatt érdemes utánuk nyúlni, hanem a gazdag és egyedi ízélmény miatt is – vallja a séf.

A liba melle omlós és ízes: tökéletes választás önálló fogásként, például egészben sütve. A libacomb lassú sütésre alkalmas, így az eredmény egy szaftos, puha hús lesz, ami akár burgonyapürével, akár káposztás körettel tökéletes Márton-napi fogásként. Ezeken kívül azonban a szárnyas többi részét is izgalmasan lehet felhasználni.

- A libamáj kiemelkedő alapanyag, amelyből mennyei pástétomot, vagy akár brulée-t is készíthetünk, de serpenyőben sütve is krémes, gazdag ízű ételt varázsolhatunk az ünnepi asztalra. A liba csontjairól sem szabad elfeledkeznünk, mert az aprólékokkal összefőzve ízletes alaplevet készíthetünk belőle, amely kiváló alapot adhat levesekhez, mártásokhoz vagy egy gazdag ragus fogáshoz is. Számomra igazi ínyencségnek számít a liba bőre és hája is, hiszen a libabőr megsütve ropogós tepertőként szolgálhat előételként vagy különleges köretként, míg a libaháj olvasztásával nyert zsír sokféle fogáshoz – például pirított zöldségekhez vagy sült ételekhez – ideális ízesítést biztosít – javasolja a séf.

Az N28 Wine & Kitchen is készül libanapi lakomával november 8. és 16. között, ahol a séf előételként egy libatepertős burgonyapogácsát és libamájbrulée-t álmodott meg fekete mogyorós kaláccsal és tokaji aszú gyönggyel. Ezt követi egy liba pho leves gombóccal, egy libamell pisztáciás tortellinivel és egy libacomb citrusos sólettel, gersliropogóssal és bok-choy salátával. A desszert pedig egy máktorta hecsedlivel, sütőtökkel és tökmagpralinével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Márton-nap az év egy különleges időszaka, amikor összekapcsolhatjuk a hagyományokat a modern, tudatos főzéssel. Egy egész liba beszerzése és teljes felhasználása nemcsak az ünnepi asztalt gazdagítja, de lehetőséget ad a konyhai kreativitásra és a fenntartható szemlélet erősítésére.

7 isteni étel Márton-napra: libából készült recepteket mutatunk

A Márton-nap hagyományosan a libából készült ételek ünnepe. Mutatjuk a legfinomabb recepteket.

Elolvasom

Borítókép: GMVozd / Getty Images.

Ezt is szeretjük