A 8 legfinomabb húsvéti fogás: a töltött tojástól a báránysültig

A böjti napok után húsvétkor lehet enni-inni, jóllakni. Az asztalról nem hiányozhatnak a hagyományos finomságok sem, de érdemes új receptekkel is kísérletezni.

A legfinomabb húsvéti receptek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsvétkor a legtöbb családban roskadozik az asztal a finomabbnál finomabb ételektől. Az ünnepet negyvennapos böjt előzi meg, amikor a vallásos emberek tartózkodnak a hústól. A legszigorúbb böjti nap a nagypéntek. Nagyszombaton a feltámadási körmenet után már jól lehet lakni. Ekkor előkerülhet a nélkülözhetetlen főtt sonka, mellé pedig a tojás és a kalács, sőt több helyen nem hiányozhat a sárgatúró sem.

Másnap, húsvétvasárnap népszerű étel a sült bárány. Bár sokan tartanak az elkészítésétől, ha bevetsz néhány trükköt, biztosan nem lesz rágós. A tojással töltött fasírt is kedvelt főfogás húsvétkor. Készíthetsz hidegtálakat töltött tojással, sonkatekerccsel, különféle salátákkal. 

A legfinomabb húsvéti receptek

A sütik is hozzátartoznak a húsvéti menühöz. Bár néhány éve még különlegességnek számított, ma már rendkívül közkedvelt a répatorta. A kuglóf is hagyományos ünnepi desszert, ami kevert tésztából a legegyszerűbb és a leggyorsabb. A különféle krémes sütiknek sem lehet ellenállni. Bár idén a locsolkodás elmarad, készülhetsz sós nassokkal is a házi locsolóknak. Összeválogattuk a legnépszerűbb recepteket, próbálj ki te is minél többet!

A dekoratívan tálalható töltött tojást előételnek és hidegtálra is elkészítheted. Rengeteg módon variálhatod, baconnel, sonkával, zöldségekkel is gazdagíthatod a masszát. A majonéztől és a tejföltől lágy, selymes lesz.
A húsvéti asztal elképzelhetetlen főtt sonka nélkül. Így igazán fontos, hogy ízletes, puha legyen. A siker titka, hogy jó sonkát válassz. Évek óta a legnépszerűbb a parasztsonka, az egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Főzés előtt áztasd be, és érdemes hozzá hagymákat és néhány fűszert is tenni.
A fasírt minden alkalommal kitűnő választás. Hidegtálra ugyanolyan jó ötlet, mint főételnek. Megtöltheted a fűszeres masszát tojással. Akár egyben sütöd, akár golyókat formázol a darált húsos keverékből, mindenképpen étvágygerjesztő lesz.
Ha igazi különlegességgel szeretnél kirukkolni húsvétkor, akkor a báránysült remek választás. Amennyiben jól készíted el, biztosan nem lesz rágós. A húshoz különösen megy a rozmaring és a fokhagyma.
A húsok mellé készíts igazi húsvéti köretet! A sült répa fűszerekkel megbolondítva isteni, a sütőben megkaramellizálódik, tehát még édesebb lesz. A fokhagyma vagy a chili, a zöldfűszerek is sokat dobnak rajta, és mézes keverékkel leöntve is kiváló.
A sárgatúró remek kiegészítője lehet a húsvéti finomságoknak, így a sonkának, a tojásnak és a friss zöldségeknek. A Hajdúságban és Szabolcsban népszerű. Ha megkóstolod, nem fog hiányozni többé a húsvéti asztalról.
A békebeli foszlós kalács szinte kötelező húsvétkor. Miért nem készíted el saját magad? A siker egyik titka, hogy jól dagaszd meg a tésztát, és a kelesztési időt se akard lerövidíteni.
Ami nálunk a kalács és a kuglóf, az az angoloknál az édes zsemle. Nagypénteken készítik, sok mazsola, aszalvány, illatos fűszer kerül bele. Általában lekvárral, vajjal kínálják.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

aaa

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük