Jamie Oliver 3 kedvenc pizzája
Ha szereted az olasz konyhát, akkor az alábbi recepteket imádod majd. A pucér szakács egyenesen Itáliából jelentkezik.
A pizza minden valószínűség szerint a világ egyik legismertebb ennivalója. Az igazi olasz pizza szépsége az egyszerűségben rejlik. Ha megvan hozzá a jó alap, vagyis a tökéletes tészta, akkor nagy gond már nem lehet.
Ismerd meg Jamie Oliver pizzareceptjét és kedvenc feltétjeit. Hívd meg a barátaidat, és süssetek együtt.
Pasta per pizza - Pizzatészta
Hozzávalók:
- 400 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
- 100 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
- 1 csapott evőkanál finom tengeri só
- 7 g tasakos, száraz élesztőpor
- 1 evőkanál barna kristálycukor
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 centis mélyedést.
Tedd az élesztőt meg a cukrot 3 dl langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Fogj egy villát, és körkörös mozgással lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez.
Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz - folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet feldolgoztad. Amikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Majd addig gyúrd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, és szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni. Melegítsd elő a sütőt forróra, majd pakold a feltéteket a pizzára. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
- 400 g-os jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot. Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Jamie kedvenc feltétjei
Krumpli, mozzarella, rozmaring, kakukkfű és paradicsom
- 6 evőkanál paradicsomszósz
- 4 kis főtt krumpli
- egy kis maréknyi friss rozmaringlevél
- 1 kávéskanál kakukkfű
- extra szűz olívaolaj
- citromlé
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
- 100 g mozzarella
Kend a paradicsomszószt egyenletesen a pizzaalapra. Vágd fel a krumplit fél centis karikákra, és dobd egy tálba a rozmaringgal, a kakukkfűvel, egy löket olívaolajjal, kevéske citromlével és egy csipet sóval, borssal együtt. Szórd mindezt a pizzára, és tegyél a hézagokba mozzarelladarabokat. Süsd ropogósra és aranyszínűre.
Tojás, prosciutto, articsóka, olajbogyó, mozzarella, paradicsomszósz és bazsalikom
- 6 evőkanál paradicsomszósz
- 1 tojás
- 100 g mozzarella
- 2 bébiarticsóka
- extra szűz olívaolaj
- 3 szelet prosciutto
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
- kis maréknyi kimagozott olajbogyó
Kend a paradicsomszószt egyenletesen a pizzaalapra, és szórd rá a negyedekre vágott articsókát. Fektesd közéjük a prosciuttoszeleteket, és pöttyözd ki olajbogyóval. Üsd rá a tojást, és a kimaradt helyekre rakj kis mozzarelladarabkákat. Permetezd meg olívaolajjal, ízesítsd sóval, borssal. Süsd ropogósra és aranyszínűre.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fehér és piros szőlő, rozmaring, fenyőmag és ricotta
- 1 maréknyi félbevágott, kimagozott fehér és piros szőlő
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál fehérbor
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1 púpozott evőkanál jól morzsolható ricottatúró
- 1 kis maréknyi friss rozmaring letépkedett levelei
- extra szűz olívaolaj
Egy tálban keverd össze a szőlőszemeket, a fenyőmagot, a rozmaringot, a cukrot, a bort, és hagyd állni néhány percig. Azután levével együtt terítsd szét a pizzaalapon. Morzsolj rá ricottát, és permetezd meg kevés extra szűz olívaolajjal. Süsd addig, amíg ropogós és aranyszínű nem lesz.
A cikk részleteket közöl Jamie Oliver - a Park Kiadó gondozásában megjelent - Olasz kaják című könyvéből.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza