A 4 legjobb rakott karfiol recept
Húsimádóknak májkrémmel, vegetáriánusoknak tojással - a rakott karfiol mindenképp remek fogás, akár ebédről, akár vacsoráról van szó.
A karfiol olcsó, magas C-vitamin-tartalmú és ásványi sókban gazdag zöldség. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis darált hússal kiegészítve bármelyik fehérjeimádó család szívesen fogyasztja.
A rakott karfiol egy egyszerű, gyors és méltán népszerű egytálétel, amit te is könnyedén elkészíthetsz, de, ha szeretnéd egy kicsit különlegesebbé tenni, próbáld ki bármelyik változatát!
Rakott karfiol
Hozzávalók:
- 40 dkg darált hús
- 1 kis fej hagyma
- 1 kis fej karfiol
- 15 dkg vaj
- 4 dl tejföl
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- pirospaprika
A karfiolt mosd meg, és szedd rózsákra, majd forró vízben főzd rövid ideig, hogy ne legyen kemény, de ne is essen szét. A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg kevés olajon, szórd meg pirospaprikával, és tedd hozzá a darált húst is.
Sózd meg, és fedő alatt párold félpuhára, ha kell, önts alá egy kis vizet. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, rakd ki a karfiol felével, sózd, hintsd be zsemlemorzsával, és terítsd be a darált hússal. Nyugodtan locsold rá a szaftot is. A tetejét borítsd be a megmaradt karfiollal, sózd, prézlizd, darabold rá a megmaradt vajat. Fóliával letakarva tedd közepes hőfokú sütőbe. Fél óra elteltével vedd le a fóliát, locsold meg tejföllel, és süsd még egy fél óráig, amíg a tejföl megpirul.
Vegyes zöldséges rakott karfiol
Hozzávalók:
- 75-80 dkg sovány sertéshús
- 1 közepes fej karfiol
- 15-20 dkg vegyes zöldség - borsó, kukorica, sárgarépa
- 2 dl tejföl
- 2 darab közepes paradicsom
- 2 darab paprika
- 1 csésze rizs
- só
- petrezselyemzöld
- vöröshagyma
- bors
- kömény
A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsákra, és párold meg forró, sós vízben. A húst kockázd fel, és az apróra vágott hagymával, a paprikával és a paradicsommal készíts pörköltalapot, majd főzd meg benne a húst. A rizst tedd fel főni a zöldségekkel. Amikor minden elkészült, egy közepes méretű tepsit vajazz ki, és az alját takard be karfiollal. Erre tedd a rizs felét, ezen pedig oszlasd el egyenletesen a pörköltet. Takard be a megmaradt rizzsel, locsold meg a tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tojással rakott karfiol
Hozzávalók:
- 60 dkg karfiol
- 8 dkg reszelt sajt
- 4 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 dkg liszt
- 2 dkg zsemlemorzsa
- őrölt bors
- só
A karfiolokat szedd rózsákra, és főzd meg sós vízben. A tojást keverd ki a tejföllel és kevés liszttel, ízesítsd sóval és borssal. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, tedd bele a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolt, és locsold meg a tojással. Szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben süsd pirosra.
Májkrémes rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 35 dkg sertésmájkrém
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1 evőkanál ételízesítő
- őrölt bors
- a tepsihez kevés olaj és zsemlemorzsa
A karfiolt szedd rózsákra, főzd meg sós vízben, és rakd ki vele egy beolajozott, zsemlemorzsával behintett sütőtál alját. A vajat habzásig melegítsd a liszttel, majd öntsd fel a tejjel és a felvert tojásokkal. Ezután ízesítsd a fűszerekkel, majd dolgozd hozzá a májkrémet. A legegyszerűbb, ha egy robotgéppel vagy turmixgéppel habosra kevered. Az öntetet locsold a karfiolra, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig. Hidegen és melegen is nagyon finom.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- egytálétel
- rakott zöldség