A legtöbben kidobják, pedig tele vannak vitaminnal: ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető

A levelekben is rengeteg vitamin és antioxidáns található.

Ehető levelű zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldségek az egészséges és változatos életmód részét képezik. Számos vitamin és ásványi anyag forrásai, emellett rostokat is gazdagon tartalmaznak, amik segítik a bélrendszer megfelelő működését. Ám sok népszerű zöldségről kevesen tudják, hogy a levelük is ugyanolyan értékes, mint a termésük vagy gumójuk. Ha még több cikket szeretnél olvasni ebben a témában, kattints ide.  

Ezeknek a zöldségeknek a levele is ehető

Ebben a cikkben hét olyan zöldséget mutatunk be, amikről kevesen tudják, hogy a levelük is ehető. Felhasználásukkal nem csak színesítheted az étrended, hanem spórolhatsz is, ugyanis sokuk salátalevél helyett is kitűnően alkalmazható, de ínycsiklandó ropogtatnivalót és pürét is készíthetsz belőlük.

A cékla ismert jótékony hatásairól, de a levelével kevesen foglalkoznak. Pedig a gumós zöldség zöld része is igen tápláló: A- és K-vitamint, valamint káliumot tartalmaz, amik hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.
A hónapos retek friss és zsenge zöldség, ami rendkívül kedvelt alapanyaga a salátáknak. A levelével viszont kevesen színesítik az ételüket, pedig kitűnő salátalevél-helyettesítő. Akár szendvicsbe tennéd, akár egy nagy tál friss zöldségkeverékbe, mindenhogy jó választás.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A karfiol rózsáin túl a szára és a levelei is felhasználhatóak a főzés során. Készíthetsz belőle tócsnit, de tepsibe tolva ropogtatnivalót is süthetsz belőle. Gazdag C-, K- és B-vitaminban, valamint kitűnő az antioxidáns-tartalma.
A karalábé leveleit szintén sokan dobják a kukába leveskészítés során, pedig ugyanolyan értékkel bírnak, mint maga a gumó. Erőteljes íze és illata sokakat rettent el a felhasználástól, de egy kis fűszerezéssel ez a probléma is megoldható.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary
Az édes, roppanós sárgarépa a leves lelke, a levele viszont kesernyés íze miatt gyakran a szemétben landol. Pedig növényi rostokban, káliumban, vasban gazdag, valamint A- és C-vitaminban is dúskál. Főzheted levesekbe, omlettbe vagy hummuszba is belekeverheted.
A töknek nemcsak a virága, de a levele is ehető. Levesekhez vagy egytálételekhez is felhasználhatod, gőzölheted vagy párolhatod, tölthetsz bele, akár a káposzta vagy kelbimbó levelébe. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden fajtája ehető, ezért fogyasztás előtt mindenképp nézz utána, milyen töklevelet szeretnél felhasználni, és csak akkor egyél belőle, ha meggyőződtél róla, hogy nem mérgező.
Fotó: Mykhailo Hrytsiv / 500px / Getty Images Hungary
A brokkoli szárát kevesen használják fel, pedig megfőzve és frissen felvágva is alkalmazható. Tele van rosttal, ami segíti az emésztést, és nagyon alacsony a kalóriatartalma, így ha fogyókúráznál is, bátran eheted.

Olvass tovább! Így fogyj villámgyorsan hasról - Ez a két zöldség meglepően jó a zsírpárnák ellen

A zöldségek amellett, hogy támogatják a fogyást, jó hatással vannak az általános egészségi állapotra, alacsony a kalóriatartalmuk, és legtöbbjüknek magas a rosttartalma.

Így fogyj villámgyorsan hasról - Ez a két zöldség meglepően jó a zsírpárnák ellen

Szakértő fejtette ki a véleményét róluk.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük