A tökről leginkább a tökfőzelék és a rántott tök, esetleg a cukkini jut az ember eszébe, pedig a zöldségcsalád ennél sokkal többre hivatott. A tökfélék, vagy más néven kabakosok nemcsak a kertben mutatósak, de fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel is bír.
A tökfélék családja hatalmas: ide tartozik a főzőtökként is ismert spárgatök mellett az uborka, de még a sárga- és görögdinnye is. Olyan különlegességekről nem is beszélve, mint a kolbász- vagy a Boglárka-tök, melyek mindegyike finoman elkészíthető.
Tökfélék hatásai
Jótékony beltartalmuk miatt érdemes gyakran a tányérra kerülniük: A- és E-vitaminban gazdagok, a bennük levő kálium és K-vitamin védi a szívet, de jelentős a rost- és víztartalmuk is. Alacsony zsír- és szénhidráttartalmúak, kalóriaszegények, a gyomorkímélő étrend fontos alapanyagai.

A patisszon, vagy még szebb nevén csillagtök A- és B-vitamin-tartalma is jelentős. A finom alapanyagból készülhet
rakott tök,
megtöltve pedig nemcsak ízletes, hanem gyönyörű is.
Fotó: ucho103 / Getty Images Hungary

A spárgatököt, vagy ismertebb nevén főzőtököt talán senkinek sem kell bemutatni. Zsengén finom
rántott tök készülhet belőle, gyomor- vagy epebajok esetén próbáld meg sütőben sütni,
ahogy a patisszont.
Fotó: ucho103 / Getty Images Hungary

A laskatök vagy istengyalulta tök szuper tulajdonsága, hogy nem kell gyalulni, főzés vagy sütés közben csíkokra hullik. Remek alapanyaga lehet az
álspagettinek, de
tökfőzelékhez is ideális.
Fotó: lesichkadesign / Getty Images Hungary

A zsenge kígyótök karikára vágva és vajon gyorsan megpárolva könnyű köret, de a cukkinihez hasonlóan is felhasználható, akár
tócsniba is mehet a helyére.
Fotó: sombatpkt / Getty Images Hungary

Felfuttatva rendkívül látványos eleme a kertnek a kolbásztök, mely akár másfél-két méteresre is megnőhet. Zsengén finom és könnyen szeletelhető, ezért rántva vagy rakottakban is megállja a helyét.
Fotó: Indafotó/<a id="hyperlink_4da589f776467f7f57761712dad6805a" href="https://indafoto.hu/nilatak42" target="_blank">nilatak42</a>

A sütőtök tele van A-vitaminnal, de káliumban, kalciumban is gazdag. A szezonja még várat magára, de receptekből nem árt felkészülni: a zöldség tényleg
rengeteg módon - levesként, rizottóként, kenyérként is - felhasználható.
Fotó: Neil Langan Uk / Getty Images Hungary

A Hokkaido-tök is értékes tápanyagokat tartalmaz, az íze pedig még intenzívebben édeskés a sütőtöknél, így még finomabb lehet belőle az
amerikai palacsinta vagy a
muffin.
Fotó: Quanthem / Getty Images Hungary

A Boglárka-tök szintén őszi fajta, vastag héjú, sárga húsú tökféle, melynek ízét sokan az édesburgonyához hasonlítják.
Sült zöldségköretekben a sütőtök helyett is megállja a helyét.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)