9 tökféle, ami védi a szívet és a gyomrot is: fogyaszd őket sokkal gyakrabban
A tökfélék tele vannak vitaminnal, védik a szívet, és a gyomrot is kímélik.

patisszon-csillagtok-kep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tökről leginkább a tökfőzelék és a rántott tök, esetleg a cukkini jut az ember eszébe, pedig a zöldségcsalád ennél sokkal többre hivatott. A tökfélék, vagy más néven kabakosok nemcsak a kertben mutatósak, de fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel is bír.

A tökfélék családja hatalmas: ide tartozik a főzőtökként is ismert spárgatök mellett az uborka, de még a sárga- és görögdinnye is. Olyan különlegességekről nem is beszélve, mint a kolbász- vagy a Boglárka-tök, melyek mindegyike finoman elkészíthető.

Tökfélék hatásai

Jótékony beltartalmuk miatt érdemes gyakran a tányérra kerülniük: A- és E-vitaminban gazdagok, a bennük levő kálium és K-vitamin védi a szívet, de jelentős a rost- és víztartalmuk is. Alacsony zsír- és szénhidráttartalmúak, kalóriaszegények, a gyomorkímélő étrend fontos alapanyagai.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük