Téged is érint? Ez rövidítheti meg 9 évvel az életed

Az elhízás okozta betegségek drasztikusan megrövidítik a várható élettartamot. Te veszélyben vagy?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétmilliárd ember él a Földön, melyből becslések szerint egymilliárd elhízott. Hazánk kevesebb mint tízmilliós lakosságát tekintve ez az arány még rosszabb: a magyarok kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízás okozta megbetegedések köre igen széles: a fölös kilók összefüggésbe hozhatók a diabétesszel, a keringési rendellenességekkel, a rákkal, és a lista még nem ért véget.

Kilenc évvel rövidíti meg az életed

A statisztika szerint az elhízás várhatóan mintegy kilenc évvel rövidíti meg az emberi életet - mondta Edwin Poots észak ír politikus. Nem véletlen, hogy Észak-Írországban is egyre többet foglalkoznak az elhízással, hiszen a felnőttek 59%-a túlsúlyos vagy elhízott ezen a területen. Aktuálissá vált tehát az fölös kilók elleni küzdelem, melynek kapcsán tízéves egészségügyi programot indítanak.

A jövőben

Egészségügyi előrejelzések szerint 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is. A jelenséggel pedig kéz a kézben jár majd az egyre több rákos megbetegedés, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, valamint a mozgásszervi problémák szaporodása is.

Az elhízás elleni harc négy bástyája

Helyes táplálkozás

Az elmúlt években világszerte nőtt az élelmiszerek energiatartalma, egyre több sót, cukrot, adalékanyagot használnak fel az ételek gyártása során. Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, le kell mondanod a tartósítószerben gazdag félkész ételekről, és érdemes csökkenteni a vörös húsok bevitelét is.

A testsúlycsökkenés szempontjából elsődleges az étrend megfelelő összeállítása: 45%-a legyen szénhidrát, 25%-a fehérje, 30%-a zsír, továbbá szükséges napi 30 gramm rost bevitele is. Ugyancsak fontos a kalóriabevitel csökkentése: a fogyáshoz napi 1200-1500 kalória ajánlott.

Rendszeres sport

A mozgásszegény életmód a gyerekkorban gyökerezik, hiszen mind jellemzőbb, hogy iskola után nem a sport, hanem a televízió vagy a számítógép jelenti a kikapcsolódást. Ha fiatalkorban ez rögzül, az évek múlásával mind nehezebb mozgásra bírnod magad - de nem lehetetlen.

Fontos, hogy olyan sportot válassz, amihez valóban kedved van, nem érzed túl megerőltetőnek. Szinte mindegy, hogy futsz, úszol, kerékpározol vagy aerobikra jársz, a lényeg, hogy rendszeresen - heti legalább három-négy alkalommal - végezd.

Napi hét-kilenc óra alvás

Egy egészséges felnőtt ember számára napi hét-kilenc óra lenne a szakértők által javasolt alvásmennyiség.

Bombázó alak hetek alatt: képeken minden idők 8 leggyorsabban fogyasztó sportja

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek hiányában hosszabb távon számos egészségügyi probléma alakulhat ki, melyek közül az elhízás csupán egy.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a kevés vagy nem kielégítő alvás befolyásolja az étvágy szabályozását, és komoly kockázatot jelent az elhízás tekintetében. Emögött az étvágynövelő ghrelin hormon fokozott termelése áll.

Teszteld magad!

Ha kíváncsi vagy, hogy van-e alvászavarod, illetve arra, hogy hogyan kezeled a stresszt, kattints az alábbi dobozra!

Stresszoldás

A szervezetet érő rendszeres, fokozott stressz ugyancsak növeli az elhízás kialakulásának valószínűségét. Ennek háttérben egy bizonyos Ucn3 nevű fehérje áll, mely stressz hatására fokozza az inzulintermelést és növeli az étvágyat.

Ha a stresszt nem is tudod kiiktatni életedből teljesen, fontos, hogy megtanuld levezetni. Számtalan dolgot bevethetsz annak érdekében, hogy megszabadulj a stressz okozta feszültségtől: ilyen a sport, egy pihentető, lazító fürdő vagy a szex.

Neked mekkora súlyfelesleged van?

Ezt is szeretjük