Íme, a hét legstresszesebb időpontja: kedd 10 óra
Tudd meg, miért!
Egy brit felmérés szerint kedd délelőtt vagy a legfeszültebb a munkahelyen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz hatására megemelkedik szervezetedben a kortizol hormon szintje. Fokozódik az izmok vérellátása és megemelkedik a vérnyomásod. Ez a folyamat teljesen természetes, célja, hogy vészhelyzetben gyorsabban tudj reagálni, csökkenjen a reakcióidőd. Ez biológiai folyamat a hét egy bizonyos órájában eléri csúcspontját: egy brit felmérés szerint ez kedd délelőtt 10 óra körül figyelhető meg.

A hét legstresszesebb időpontja: kedd 10 óra

A felmérést egy munkaerő-toborzó iroda végezte 18 és 45 év közötti munkavállalókkal. Háromezer alkalmazottat kérdeztek meg: negyedük azt állította, hogy rendszeresen feszült a munkaidő alatt, háromnegyedük pedig már délelőtt kimerültnek érzi magát.

A megkérdezettek túlnyomó többsége a kedd délelőtt 10 órát jelölte meg a hét legfeszültebb időpontjának. Ekkor érzik a terhelést a legnagyobbnak, önmagukat pedig a legkisebbnek a nyomás alatt.

Mi az oka?

A kapott eredmény oka, hogy a hétfőn még tart a hétvégéről maradt lendület. Ekkor még jobban tudsz koncentrálni, valamint a hangulat is emelkedettebb a munkahelyen, hiszen több a személyes megvitatnivaló a kollégákkal.

Keddre azonban elfogy a lelkesedés, szembesülsz a hétfőn el nem végzett feladatokkal, valamit azzal, hogy meg kellene tervezni az egész hétre szóló munkák menetrendjét. Ehhez még hozzájöhetnek a határidős munkák, és mindennek hatására a magasba szökhet a stresszhormonok szintje a szervezetben.

A világ legstresszesebb munkája

Ha úgy érzed, hogy megőrjít a főnököd, és tiéd a világ legstresszesebb munkája, nem biztos, hogy igazad van. Egy internetes álláskereső oldal, a CareerCast felállította a 2011-es év legstresszesebb munkáinak rangsorát. Talán nem túl meglepő eredmény, hogy - a fizikai munkát végzők közül - a tűzoltók, a rendőrök illetve a börtönőrök állnak a lista élén. A polgári repülőgépeket vezető pilóták munkája is meglehetősen sok stresszel jár. Őket követik a sorban a médiában dolgozó emberek, azon belül is a közkapcsolati felelősök, de a fotóriporterek és a hírközlők élete sem sokkal nyugodtabb.

Csökkentsd a munkahelyi ártalmakat!

Nemcsak stresszel jár a szakmád, de az állandó ülőmunkával mozgásszervi betegségeknek is kiteszed magad?

És az ellenpont

Nem csupán a legstresszesebb, hanem a legkevesebb feszültséggel járó munkáknak is utánajártak a felmérésben. A világ leginkább stresszmentes munkáinak listáját 2011-ben a dietetikusok és a fülorvosok vezetik. Az eredmények alapján a programozók feladatai is viszonylag kevés feszültséggel járnak. A felmérés szerint a fizikai munkák közül a könyvkötészet és a hangszerjavítás okozza a legkevesebb stresszt.

Te hogyan kezeled a stresszt?

Kétségtelen, hogy nehéz stresszhatások nélkül megúszni a hétköznapokat. Épp ezért nem biztos, hogy azon kell munkálkodnod, hogyan tudod teljesen kiiktatni az életedből, sokkal fontosabb, hogy megfelelően vezesd le. Ha kitöltöd tízkérdéses tesztünket, megtudhatod, hogy jól kezeled-e a stresszt.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Stresszcsökkentő tippek

Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen végezz valamilyen testmozgást. Ha ugyanis irodában dolgozol, nincs lehetőséged arra, hogy a napközben felgyülemlett stresszhormonokat felhasználja a szervezeted. Szinte mindegy, hogy milyen sportot választasz, a hangsúly a rendszerességen van.

A jóga szintén kiváló stressz-ellenes módszer lehet. Nem csupán a nyújtógyakorlatoknak köszönhetően csökkenti a feszültséget. A meditáció erős stressz- és szorongáscsökkentő erővel bír - egy új kutatás szerint pedig a sejtek öregedését is gátolja.

Ezt is szeretjük