A sárgarépa temérdek olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely jótékony hatással van a szervezetre, ráadásul nagyon sokféle módon elkészíthető, és télen is kapható, kár lenne csak leveszöldségként gondolni rá.
Szerencsére a répa egyre nagyobb népszerűségnek örvend köretként és főételekben, salátákban is. A zöldség tartalmaz többek között antioxidáns hatású A- és C-vitamint, de káliumot, kalciumot is.
Ételek jótékony hatású sárgarépából
A répa színét adó béta-karotint egyes kutatások a génhibák megelőzésében, ennélfogva a rák és más genetikai eredetű betegségek kockázatának csökkentésében is hasznosnak találták, máskor gyulladáscsökkentő, vércukorszint-csökkentő hatására is rámutattak már. Bár a zöldség nyersen is segít a vitaminpótlásban, sütve és főzve a legértékesebb, ezért így is minél gyakrabban érdemes fogyasztani, az íze finom, és jó áron is kapható egész évben.

A gyömbéres
sárgarépa-krémleves jól felmelegít a hideg időszakban, tele van vitaminnal, erősíti az immunrendszert is. A benne levő gyömbér ugyancsak gyulladáscsökkentő hatású.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

A
sült sárgarépa köretként a krumpli remek alternatívája, ami könnyű vacsora és mártogatós is lehet. A fokhagymában levő allicin megvéd a téli fertőzésektől is.
Fotó: Edalin / Getty Images Hungary

A
marokkói répasaláta az arab konyha könnyű fogása, amit az emésztést segítő koriander vagy a káliumban, vasban gazdag petrezselyemzöld egészít ki, de a szívbarát olívaolaj is fontos szerephez jut benne.
Fotó: PicturePartners / Getty Images Hungary

A
sárgarépa-főzelékhez lisztes sűrítés sem kell, ami miatt még könnyebben emészthető, egészséges fogást kaphatsz. Ízesítéshez mézet is lehet használni.
Fotó: fermate / Getty Images Hungary

A
zöldségtócsni mindig jó ötlet, és bármilyen szezonzöldségből elkészíthető: sárgarépából, petrezselyemmel ízesítve isteni finom. Liszt helyett rostdús zabpehellyel is kipróbálhatod, sütőben sütve pedig nem fog tocsogni az olajban sem.
Fotó: Getty Images Hungary

A
tortillatekercs bármivel megtölthető, húsos vagy vegetáriánus fogás is készülhet belőle. Sárgarépával, kaliforniai paprikával, sült édesburgonyával, kalciumban gazdag kecskesajttal töltve egészséges vacsora lehet.
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary

Az ázsiai ízek kedvelőinek remek fogás a
kínai pirított tészta, melyet az élelmi rostban, K-vitaminban gazdag káposzta mellett a sárgarépa és a hagyma tesz teljessé.
Fotó: EzumeImages / Getty Images Hungary

Gyors vacsora vagy ebéd a
wokban sült csirke, amelyből nem hiányozhat sem a répa, sem a káliumban és rostban gazdag brokkoli. Az olívaolaj és a gyömbér még egészségesebbé teszi.
Fotó: Ken Cave / Getty Images Hungary

Nemcsak köret, de egy könnyű egytálétel is lehet a
zöldséges bulgur, amelynek fontos eleme a sárgarépa, de salátacukkini és C-vitamint tartalmazó kaliforniai paprika is kerülhet bele.
Fotó: cheche22 / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)