Tele van ómega-3 zsírsavakkal, és jobb az olívaolajnál is: fantasztikus hatása van

Ez az olaj titokban veri az olívaolajat, tele van szuperegészséges összetevőkkel, ráadásul még a fogyásban is segít!

Sáfrányos szeklice olajának a hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) magjából sajtolt olaj, ami egyre népszerűbb a gasztronómiában és a szépségápolásban is, számos egészségügyi előnnyel bír.

A sáfrányosszeklice-olaj előnyei

A sáfrányos szeklice nem véletlen kapta az „olajözön” nevet, de kerti pórsáfrányként is ismert. Olaja gazdag telítetlen zsírsavakban, beleértve az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat. Ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a hormonrendszer és a memória megfelelő működéséhez, valamint segítik a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) felszívódását. A pórsáfrány olaja kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint az olíva-, avokádó- és napraforgóolaj – a telítetlen zsírokban gazdag, telített zsírokban szegény étrend pedig számos egészségügyi előnnyel jár.

Sáfrányos szeklice hatása 1
Fotó: PicturePartners / Getty Images Hungary

Egy 2016-os szisztematikus áttekintés szerint a telítetlen zsírokban gazdag étrend javíthatja a vércukorszint szabályozását. Egy másik tanulmányban szintén alátámasztották, hogy napi 8 gramm sáfrányos szekliceolaj fogyasztása 4 hónapon keresztül csökkentheti a gyulladást és javíthatja a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél.

Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a résztvevők koleszterinszintje is javult a sáfrányos szekliceolaj használatát követően. A telítetlen zsírok csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegség kockázati tényezője, emellett ellazíthatja az ereket is, ezáltal csökkentve a vérnyomást.

A Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a benne lévő telítetlen zsírsavak javítják a gyulladás markereit. Ez segíthet számos betegség, például a cukorbetegség és a szívbetegség kezelésében.

Helyi alkalmazása enyhítheti a száraz vagy gyulladt bőrt. E-vitamint tartalmaz, ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és védelmet nyújthat a napfény és a szabad gyökök káros hatásai ellen.

Magas olajsavtartalma miatt biztonságosan használható főzéshez, mivel magasabb füstponttal (az olaj égéspontja) rendelkezik, mint sok más olaj. Semleges íze miatt kiváló sütéshez, főzéshez. Magas linolsavtartalma miatt azonban nem szabad túlhevíteni, inkább salátaöntetekhez és párolt zöldségekhez ajánlott a fogyasztása.

Bár a sáfrányos szekliceolajat egyesek fogyókúrás segédeszköznek tartják, kevés kutatás támasztja alá ezt az állítást. Egy evőkanál (14 gramm) belőle 124 kalóriát tartalmaz, ezért nem alacsony a kalóriatartalma. A túlzott kalóriabevitel, forrástól függetlenül, hátrányosan befolyásolhatja a fogyást.

Azonban kis mennyiségű olaj hozzáadása az ételekhez természetes ízfokozóként működhet, növelheti a teltségérzetet és kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet, ami jótékony hatással lehet a testsúlyszabályozásra.

A javasolt napi mennyiség elfogyasztása mellett a legtöbbek nem tapasztalnak mellékhatásokat. Azonban a sáfrányos szekliceolaj lassíthatja a véralvadást, így növelheti a vérzés kockázatát vérzési rendellenességben szenvedőknél vagy műtéten átesőknél!

A cikk tájékoztató és útmutató szándékkal készült, mielőtt alkalmaznád a leírtakat, mindenképp konzultálj a kezelőorvosoddal! 

Rákot okozhat, ha így főzöd meg az ebédet – A szakértő figyelmeztet

Rengeteg magyar készíti így az ételt, pedig komoly egészségügyi kockázattal jár.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük