Egészséges a margarin, vagy sem? Ezt kell tudni, mielőtt megveszed

Sok tévhit él a margarinnal kapcsolatban, amiket érdemes tisztázni.

Melyik margarin egészséges?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindig gyakran felmerül az a sztereotípia, mely szerint a margarinokban nagy mennyiségű káros transzzsírsav található, így fogyasztásuk nem ajánlott. Ez azonban olyan tévhit, amely könnyen cáfolható akár a hazánkban is érvényben lévő jogszabályokkal, akár a gyártási folyamatok feltérképezésével. Ráadásul a margarin fogyasztása számos jótékony hatással járhat, hiszen ezzel az élelmiszerrel esszenciális, nélkülözhetetlen zsírsavakat és vitaminokat is beviszünk a szervezetünkbe. Ideje tehát, hogy leszámoljunk a margarinokkal kapcsolatos transzzsírsavmítoszokkal, és körüljárjuk, miért nem érdemes hinni a sztereotípiáknak. 

Melyik margarin egészséges?

Biológiai megközelítésben a transzzsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek kedvezőtlenül befolyásolják a szervezet koleszterin-egyensúlyát. Ezek a vegyületek negatív élettani hatásuk miatt összefüggésben állnak a szívbetegségekkel, a túlsúllyal és a vércukorszint-problémákkal. Korábban írtunk arról, hogy mely élelmiszerekben található meg legnagyobb koncentrációban ez a veszélyes zsír. 

Melyik margarin egészséges 3
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

Az a tévhit, mely szerint a margarinokban nagy mennyiségű káros transzzsírsav található, azon a mára már meghaladott tényen alapul, miszerint a kenhetőséget a folyékony olajok keményítésével, szilárdításával érték el. Ez tulajdonképpen az előbb említett olajok részleges hidrogénezését jelentette, mely folyamat részeként nagy mennyiségű transzzsírsav keletkezett. Fontos azonban azt is tudni, hogy a transzzsírsavakat lényegében lehetetlen kiiktatni a hétköznapi étrendünkből, hiszen kis mennyiségben még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálhatók, ráadásul az ételek elkészítése során nagy hő hatására is keletkezhetnek. 

A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét tehát már jó ideje nem ezek a keményített olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok - főként pálma-, illetve kókuszzsír - biztosítják. A Flora, Rama, Delma és Liga margarinokat gyártó Upfield jogelődje már 1995-ben példa nélküli döntést hozott arról, hogy kiiktatja a termelésből a transzzsírokat, gyors választ adva ezzel azokra a kutatási eredményekre, melyek szerint a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatása legalább annyira kedvezőtlen, mint a telített zsírsavaké. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Időközben a hazai, minden élelmiszergyártóra és -forgalmazóra kiterjedő szabályozás is kedvező irányba változott, hiszen Magyarországon kizárólag a több mint egy évtizede megalkotott hazai transzzsírsavrendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő élelmiszert lehet forgalomba hozni. Hazánkban így csak 2 g transzzsírsav/100 g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók, sőt, 2021 áprilisától az EU teljes területén hasonló szabályozás lépett életbe. 

Margarinok: fenntarthatóság és egészséges táplálkozás

Azzal az állítással, hogy az állattenyésztés jóval nagyobb környezetterheléssel - ezen belül pedig metánkibocsátással - jár, mint a növénytermesztés, a Rama 2022-ben végzett kutatásában részt vevők többsége is egyetértett - a légkör metánszintjéről már írtunk korábban. A válaszadók kétharmada jól tájékozott volt, hiszen ennyien voltak tisztában azzal, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó, a szén-dioxidnál jóval erősebb üvegházhatással bíró metán kibocsátásáért főleg a szarvasmarha-tenyésztés a felelős. Mivel a metánkibocsátásban így a tejiparnak is számottevő szerepe van, megfontolandó, hogy a hétköznapi étkezési szokásaink átalakításával is csökkentsük környezeti lábnyomunkat.

Ehhez jó tudni, hogy a margarinok előállításának klímalábnyoma sokkal kisebb a tehéntejből készült vajénál. Egy kilogramm Rama vajalternatíva gyártásához - az alapanyagok megtermelésétől kezdve a feldolgozáson, szállításon, értékesítésen keresztül egészen a hulladékkezeléssel bezárólag - 3,7 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátása köthető, szemben egy magyarországi előállítású vaj 10 kg-ot meghaladó értékével.

Melyik margarin egészséges 2

A margarinok a mindennapi táplálkozásban is kiváló választásnak bizonyulnak. Nemcsak azért, mert a sütéshez és főzéshez is megtalálhatjuk a számunkra megfelelő zsírtartalmú margarint, hanem mert jól beépíthető a laktózmentes vagy vegán étrendekbe, ráadásul javasolt azok számára is, akik koleszterinproblémákkal küzdenek.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy egyes margarinok tartalmazhatnak tejszármazékot, ezért a tejmentes étrend követőinek érdemes 100%-ban növényi alapú margarint választaniuk, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok, vagy amikben az A- és D-vitaminok is megtalálhatók.

Ennyi zsírt egyél egy nap, hogy egészséges és karcsú maradj: ezek a legjobb forrásai

Ezek a zsírok támogatják az egészséget és a fogyást is, érdemes napi szinten beépíteni az étrendbe őket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük