Megelőzheti a rákot, harcol a depresszió ellen az omega-3 - Sokkal kevesebbet szedünk belőle, mint kellene

Az omega-3 zsírsav az egyik legalaposabban vizsgált tápanyag, és megfelelő bevitele számos egészségügyi előnnyel jár.

GettyImages-651138712

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos súlyos betegséget meg lehet előzni a megfelelő mennyiségű omega-3-bevitellel.


Sőt, már kialakult betegségek esetén is rendkívül sokat segíthet az omega-3 pótlása a szervezetben.

Az omega-3 egészségügyi előnyei

Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav. Az omega-3 zsírsav három különböző savból állhat össze: EPA, DHA és ALA. Ezeknek a zsírsavaknak a zömét az emberi szervezet képtelen önmagától előállítani, így táplálék vagy táplálékkiegészítő formájában kell pótolni a napi ajánlott beviteli értéket. Az emberi szervezet szempontjából az EPA és a DHA az igazán fontos, így az omega-3-pótlás során ezeknek a mennyiségére érdemes odafigyelni.

GettyImages-sb10065365e-001

A WHO szerint egészséges felnőtteknek naponta minimum 250 milligramm EPA+DHA-t javallott fogyasztania. Ez a mennyiség a terhesség vagy a különböző krónikus betegségek esetén jóval nagyobb kell, hogy legyen. Ez esetben az érintetteknek mindenképp szükséges megkérdeznie kezelőorvosát az ajánlott arányokról és mennyiségekről.

Az omega-3 képes leküzdeni a depressziót és a szorongást

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon. A tünetek közé tartozik a szomorúság, a letargia és az élet iránti érdeklődés általános elvesztése. A szorongást, amely szintén gyakori rendellenesség, állandó aggodalom és idegesség jellemzi.

Érdekes módon a tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavat, kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak. Sőt, amikor a depressziós vagy szorongásos emberek elkezdenek omega-3-kiegészítőket szedni, tüneteik javulnak.

Az ALA, EPA és DHA közül az EPA tűnik a legjobbnak a depresszió elleni küzdelemben. A Harvard Egyetem tanulmánya azt is megállapította, hogy az EPA olyan hatékony a depresszió ellen, mint egy általános antidepresszáns gyógyszer.

Segíthet megelőzni a rákot

A rák az egyik vezető halálok a nyugati világban. Az omega-3 zsírsavakról régóta azt állították, hogy csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Érdekes módon kutatások szerint azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztják, akár 55%-kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata.

Ezenkívül az omega-3-fogyasztás a férfiaknál csökkenti a prosztatarák, míg a nőknél a mellrák kockázatát. Azonban nem minden tanulmány adja ugyanazt az eredményt.

Javíthatják a mentális zavarokat

Alacsony omega-3-szintet mutattak ki a pszichiátriai zavarokkal küzdő embereknél. Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3-kiegészítők csökkenthetik a hangulatingadozások és a visszaesések gyakoriságát skizofréniában és bipoláris zavarban szenvedő betegeknél.

Képes felvenni a harcot az életkorral összefüggő mentális hanyatlással és az Alzheimer-kórral

Az agyműködés hanyatlása az öregedés egyik elkerülhetetlen következménye. Több vizsgálat összefüggésbe hozza a magasabb omega-3-bevitelt az életkorral összefüggő mentális hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatainak csökkenésével. Az egyik ellenőrzött kísérlet azt mutatja, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek a betegség kezdetén, amikor az Alzheimer-kór tünetei nagyon enyhék.

Viszont észben kell tartani, hogy még szükség van további kutatásokra az omega-3 és az agyműködés összefüggéseiről.

GettyImages-1344753928
Fotó: Florin Ciobanu / 500px / Getty Images Hungary

Javíthatja a szem egészségét

A DHA az omega-3 egyik fajtája, a szem retinájának egyik fő szerkezeti összetevője. Ha a szervezet nem kap elég DHA-t, látási problémák léphetnek fel. Érdekes módon az elegendő omega-3-bevitel összefüggésbe hozható a makuladegeneráció kockázatának csökkenésével, amely a tartós szemkárosodás és vakság egyik vezető oka a világon.

Elősegítheti az agy egészségét a csecsemőknél

Az omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak a csecsemők agyának növekedésében és fejlődésében. A DHA teszi ki a többszörösen telítetlen zsírsavak 40%-át az agyban, és 60%-át a szem retinájában. Ezért nem meglepő, hogy kimutatták, hogy a DHA-val dúsított tápszerrel táplált csecsemőknek jobb lett a látásuk, mint az anélkül táplált csecsemőknek.

A terhesség alatti elegendő omega-3-bevitel számos előnnyel jár a születendő gyermek számára, hatásai lehetnek többek között magasabb intelligencia, jobb kommunikációs és szociális készségek, kevesebb viselkedési zavar, a lassú fejlődés kockázatának csökkenése, az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás kockázatának csökkenése.

Javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit

A szívroham és a szélütés a világ vezető halálokai. Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halevő közösségekben nagyon alacsony volt ezeknek a betegségeknek az aránya. Ezt később összefüggésbe hozták az omega-3-fogyasztással.

Azóta az omega-3 zsírsavak számos jótékony hatása kiderült. Ezek az előnyök a következőkre vonatkoznak:

  • Az omega-3 zsírok csökkenthetik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél, és növelhetik az előnyös tulajdonságokkal rendelkező HDL-koleszterin-szintet, emellett megakadályozhatják a vérlemezkék összetapadását, ami segít megelőzni a káros vérrögök képződését.
  • Egyes embereknél az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a károsnak számító LDL-koleszterin-szintet is. A bizonyítékok azonban vegyesek - egyes tanulmányok az LDL szintjének emelkedését mutatják.
  • A szívbetegségek kockázati tényezőire gyakorolt jótékony hatása ellenére nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az omega-3-kiegészítők megelőzhetik a szívrohamot vagy a szélütést.
GettyImages-1301749662
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

Csökkentheti az ADHD tüneteit gyermekeknél

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) egy viselkedési rendellenesség, amelyet figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás jellemez. Számos tanulmány megjegyzi, hogy az ADHD-s gyermekek vérében alacsonyabb az omega-3 zsírsav szintje, mint egészséges társaikéban.

Mi több, kutatásokban azt is megfigyelték, hogy az omega-3-kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit.

Csökkentheti a metabolikus szindróma tüneteit

A metabolikus szindrómához tartozik a központi elhízás - más néven hasi zsír -, valamint a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia , a magas trigliceridek és az alacsony HDL-koleszterin-szint. Ez komoly közegészségügyi aggodalomra ad okot, mert növeli számos más betegség kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget.

Az omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a szívbetegségek kockázati tényezőit metabolikus szindrómában szenvedőknél.

Leküzdheti a gyulladást

A gyulladás a test természetes válasza fertőzésekre, a sérülésekre. Ezért létfontosságú az egészség szempontjából. Azonban néha hosszú ideig fennállhat, még fertőzés vagy sérülés nélkül is. Ezt krónikus - vagy hosszú távú - gyulladásnak is nevezik. A hosszú távú gyulladás szinte minden krónikus nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is.

Az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó molekulák és anyagok, mint például a gyulladásos eikozanoidok és citokinek termelését. A vizsgálatok következetes összefüggést figyeltek meg a magasabb omega-3-bevitel és a gyulladás csökkenése között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Segít az autoimmun betegségek kockázatának csökkentésében

Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer összetéveszti az egészséges sejteket idegen sejtekkel, és megtámadja őket. 1-es típusú cukorbetegség esetén például az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Az omega-3 zsírsavak előnyös hatásuk révén különösen fontosak lehetnek a korai életszakaszban. Tanulmányok mutatják, hogy az első életévben az elegendő omega-3-bevitel számos autoimmun betegség kockázatának csökkenéséhez kapcsolódik, beleértve az 1-es típusú cukorbetegséget, az autoimmun cukorbetegséget és a sclerosis multiplexet.

Az omega-3 zsírsavak a lupus, a rheumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör kezelésében is segítenek.

Olvass tovább! 8 étel, amiben sok az omega-3 zsírsav

Nem csak a halakban van sok omega-3 zsírsav, más ételekben is megtalálható a rendkívül fontos tápanyag.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük