Tele van fehérjével, omega-3 zsírsavval, és a fogyásban is segít - Így készítsd el változatosan a halat

A hal számos jótékony hatása már jól ismert, változatosan elkészítve pedig a mindennapi táplálkozásba is könnyen beépíthető.

halétel9
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos mi, magyarok a lista végén kullogunk, már ami az egy főre jutó halfogyasztást illeti. Átlagosan az egy főre jutó mennyiség 4-4,5 kilogramm, ezzel szemben például Japánban 71 kg-ot fogyasztanak évente.

Annak ellenére, hogy nincs jelentős, nagy mennyiségű halászat az országban, mind édesvízi, mind tengeri halakat bőségesen lehet kapni, a magyarok viszont főként csak karácsonykor vásárolnak belőlük. Pedig nem csak rántva vagy halászléhez felhasználva lehet változatosan elkészíteni.

Halételek változatosan a diétában

Az állati eredetű húsok közül a halnak vannak a legjobb tulajdonságai az egészségre nézve. A-, D-, E-, K-, B1- és B2-vitaminokban gazdag, és 15-20%-os fehérjetartalommal rendelkezik, ami nagyon fontos a diéta szempontjából is. A proteinek olyan makrotápanyagok, amik csökkentik az éhségérzetet, felpörgetik az anyagcserét, és az izmok építésében is nagy segítséget nyújtanak. Jó hír, hogy a legtöbb hal esetében már 100 gramm elfogyasztásával lehet fedezni a napi fehérjeszükséglet kétharmadát. A hal emellett fontos omega-3-forrás is. A többszörösen telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatásai mellett az agysejtek működését is serkentik, ezzel csillapítva a stressz okozta káros hatásokat. A magas fehérje-, és omega-3-tartalma mellett a halhúsban nagyon kevés a kalória, ami még egy indok, hogy a fogyókúra alatt sokat fogyassz belőle. Hogy ne legyen unalmas, nyolc finom elkészítési módszert mutatunk a változatos és tápláló halételekhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük