Megelőzheti az elhízást és a cukorbetegséget: ezt a vitamint kell optimális adagban bevinni
Az egy-három éves gyerekek kétharmada nem fogyaszt elegendő mennyiséget ebből a vitaminból.

d-vitamin-kapszula
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz beköszöntével nemcsak a hosszú tél során hiányolt napsütést érdemes élvezni, de a szervezet kiürült vitamin- és ásványianyag-raktárát is fontos feltölteni.

Sajnos a magyarok még mindig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő pótlásra, a hiányos bevitel pedig már gyermekkorban riasztó méreteket ölt: az egy-három éves gyerekek kétharmadának alacsony a D-vitamin-, illetve 42%-uknak a vasbevitele.

Az első ezer nap szerepe

Az élet egyik szakaszában sem figyelhető meg olyan mértékű fejlődés, mint az első ezer napban, ezért ez az időszak kiemelt jelentőségű nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori egészség szempontjából is. Ennek ellenére sajnos csak a magyar édesanyák kevesebb mint fele változtat az étrendjén a várandósság ideje alatt, és, míg újszülöttkorban nagy figyelmet fordítanak a megfelelő vitaminbevitelre, egyéves kor felett már csak töredékük pótolja az olyan elengedhetetlen vitaminokat és nyomelemeket, mint például a vas vagy a D-vitamin.

A koraszülést és az agy fejlődését is befolyásolja

Az élet első ezer napja a fogantatás pillanatával kezdődik, a várandósság idején pedig fokozottan ügyelni kell a megnövekedett vitaminszükséglet kielégítésére: akár 30-50%-kal magasabb lehet a kismama jód-, vas-, folsav-, magnézium-, B6-, B12-, C- és D-vitamin-, valamint cinkszükséglete.
A pótlás mind az anya, mind a magzat számára nélkülözhetetlen: vashiány esetén például a vér nem képes elegendő oxigént szállítani, továbbá az állapot növeli a koraszülés kockázatát, és az első trimeszter megismételhetetlen kognitív fejlődési folyamatát is veszélyezteti. Fontos hangsúlyozni, hogy a táplálékok vastartalma mindössze 25%-ban képes a szervezetbe épülni, ezért a külső pótlásról is gondoskodni kell, a megfelelő felszívódás pedig C-vitaminnal segíthető elő. Terhesség idején az ajánlott bevitel napi 105 mg.

Az omega-3 zsírsavak szintén kulcsszerepet töltenek be a baba agy- és látásfejlődésében - a fogantatástól kezdve egészen a szoptatás végéig -, a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkentik a koraszülés veszélyét is.

D-vitamin elhízás és cukorbetegség ellen

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a D-vitamin-pótlást sem, mely a csontfejlődés mellett csökkenti az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is. Az egyéves korig előírt D-vitamin-cseppeknek köszönhetően az első 12 hónapban a kisbabák többsége megfelelő mennyiségű vitaminhoz jut, az első születésnapot követően azonban már csak a szülők kevesebb mint fele tudja, hogy folytatni kell a pótlást - egy-három éves kisgyermekek esetén napi 400 NE a javasolt beviteli mennyiség, de hároméves kor után sem szabad abbahagyni a D-vitamin kiegyensúlyozott pótlását.

A D-vitamin csontfejlődésben betöltött szerepe régóta ismert, azonban számos más területen is jótékony hatással bír.

  • Segít a cukorbetegség megelőzésében: egy 2016-os tanulmány eredményei szerint szoros kapcsolat van az alacsony D-vitamin-szint, illetve az 1-es típusú diabétesz kialakulása között.
  • Szerepet játszik a túlsúly megelőzésében, kisgyermekkorban is: egy friss kutatás során 132 csecsemő kapott különböző dózisú D-vitamint a születésüket követő első 11 hónapban. A hároméves utánkövetés során kiderült, hogy azoknak a gyermekeknek, akiknek a D-vitamin-szintje magasabb volt, kevesebb volt a testzsírszázalékuk, illetve magasabb az izomtömegük.
  • Hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez: azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamin-hiányosak, nagyobb valószínűséggel lépnek fel légzőszervi megbetegedések, illetve más, immunrendszerrel kapcsolatos problémák.
  • Csökkentheti a hiperaktivitás és a koncentrációs zavarok - ADHD - valószínűségét: ADHD-s és nem ADHD-s gyerekek együttes vizsgálata során a kutatók megfigyelték, hogy az ADHD-val küzdő gyerekeknek sokkal alacsonyabb volt a D-vitamin-szintjük, mint a kontrollcsoportnak.
  • Fokozza az inzulintermelődést, és befolyásolja az idegrendszer fejlődését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szülők figyelmetlensége sajnos rövid- és hosszútávon is megmutatkozik: az egy-három éves gyerekek 65%-a nem fogyaszt elég D-vitamint, negyedük vasbevitelszintje alacsony, 42%-uk pedig kalciumból kap keveset, míg a 11-18 éves korosztály csaknem 100%-ának alacsony a D-vitamin-szintje, 35%-uknak alacsony a kalcium-, illetve több mint 20%-uknak a vasszintje.

Ezt is szeretjük