Az emésztőrendszer optimális működéséhez elégséges rostbevitel is szükséges, mivel a rostok az emésztőszerveken végighaladva a bélbaktériumok legfontosabb tápanyagai lesznek. Az egészséges bélflóra nemcsak a puffadás és a hasi panaszok megszüntetése érdekében fontos, de az immunitásban is fontos szerepe van.
Az emésztési folyamatok helyreállítását segítik a probiotikus, illetve a prebiotikus ételek, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, melyeket akár a szezonális zöldségek és gyümölcsök is segíthetnek pótolni.
Rostban gazdag nyári zöldségek
A változatos, vegyes étrend az egészség alapja: a nyár pedig a friss, rostban és tápanyagokban kiemelkedően gazdag zöldségek és gyümölcsök szezonja, ezért érdemes most fogyasztani minél többet belőlük, természetesen az egyéni toleranciát is figyelembe véve.

A hüvelyesek a legkiválóbb rostforrások közé tartoznak: a bab ezen felül sok B-vitamint, folátot, káliumot, vasat és szelént tartalmaz.
Érvédő rozmaringgal, fokhagymával, olívaolajjal
köret vagy főétel is készülhet belőle.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Bár a hüvelyesek sokak számára puffasztó hatásúak, a zöldbab kevésbé okoz problémát, mégis fontos forrása a rostnak, a káliumnak, a K- és B-vitaminoknak.
Baconnel, fűszerekkel egybesütve finom nyári vacsora lehet belőle.
Fotó: mikafotostok / Getty Images Hungary

A fejes káposzta rosttartalma mellett
érvédő K-vitaminban is gazdag. A gombával készült, nyári,
vegetáriánus töltött káposzta igazi kiadós ebéd lehet, a gomba ráadásul a fehérjepótlásban is hasznos.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A cukkini szezonját bizonyára sokan várták már, és nemcsak magas rost- és víztartalma miatt. A fontos kálium-, A- és K-vitamin-forrás
ezerféleképpen fogyasztható, akár fogyókúra alatt is.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary

A nyár szerencsére a gyökérzöldségek szezonja is egyben: a rostban is gazdag sárgarépa szuper A-vitamin-forrás, ami ilyenkor segít a szép, barna bőr elérésében is.
Fokhagymával sütve finom köret lehet belőle.
Fotó: Tatiana Volgutova / Getty Images Hungary

A kevés szénhidrátot, de jelentős mennyiségű rostot tartalmazó padlizsán a vércukorszint stabilizálásában is segít, de kálium és vitaminok is vannak benne. Zöldségekkel töltve
könnyű egytálétel lehet belőle.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A karalábét sokan csak levesekbe teszik, pedig sokoldalúan elkészíthető, rostban és káliumban gazdag, mégis alacsony kalóriatartalmú zöldség.
Gombával, répával töltve, tepsiben sütve könnyed fogás.
Fotó: NoirChocolate / Getty Images Hungary

A brokkoli tele van rosttal, de A-, E- és K-vitaminban, szelénben is gazdag. Nem csupán a párolt zöldköret része: még a diétázók is
rengetegféleképpen elkészíthetik.
Fotó: Getty Images Hungary

A
leveles zöldségek tele vannak ásványi anyagokkal, antioxidáns hatású vitaminokkal, csökkentik a gyulladást, kiemelkedő a kálium- és K-vitamin-tartalmuk. Fogyassz
sóskát minden héten!
Fotó: Chantal2821 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)