Ez történik a szervezetedben, ha nem jól működik az anyagcseréd

Ilyen következményekkel járhat, ha rossz az anyagcseréd.

Az anyagcserének megvan a maga érzékeny ritmusa, amelynek felborulása az egész szervezetre kihat.

Ez nem csupán azt jelenti, hogy egy-két hétig problémát okoz a székletürítés, hanem számolnod kell komolyabb testi és lelki tünetekkel is a mindennapokban. Ha kíváncsi vagy, melyek ezek, olvass tovább!

Székrekedés

A rostszegény étrendből fakadó rossz anyagcsere egyik következménye a székrekedés. A vastagbélben lejátszódó folyamatok lelassulásával a megemésztett táplálék nem tud kiürülni a belekből, ami egy-két napig általában még nem jelent különösebb problémát, de három nap után már némi diszkomfortérzetet okozhat, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vastagbél felszálló-, haránt- és leszállóága is megtöltődjön.

A problémát kétféleképpen lehet kezelni, az egyik ilyen az egyszeri hashajtás. A hashajtó tablették használata egyszerű megoldásnak tűnhet, azonban ez a kiváltó okot nem szünteti meg, csupán tüneti kezelést jelent. Alkalmanként szükség lehet rájuk, de hosszú távon az a legjobb, ha megvizsgáljuk az életmódunkat, mi okozhatja a székrekedést. Ehhez persze szervesen hozzátartozik, hogy a későbbiekben muszáj a rost- és folyadékbevitelt növelni. A másik lehetőség, hogy szintén elkezdesz rostban gazdag ételeket fogyasztani, és kivárod, amíg a természet magától szólít.

Reggeli, reggeli, de milyen?

A jó napindításhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli, de hogyan tudunk nap mint nap tápanyagokban dús falatokat készíteni a kicsiknek? Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és induljon vidáman a család napja!

Mindkét változatnak megvan a maga veszélye: a hashajtó ugyanis akár több ízben is hasmenést okozhat, ami egy munkanapon kellemetlen lehet. Ugyanakkor a hosszú távú székrekedés bélcsavarodáshoz vezethet, aminek nagyon rossz következményei lehetnek. Ha gyakori nálad a székrekedés, érdemes belgyógyász segítségét kérni, nincs ebben semmi szégyellnivaló.

Gyakori székrekedés? Ezt a 7 élelmiszert iktasd ki az étrendből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Rossz közérzet

Az emésztés helyes működése olyannyira fontos része az egészségnek, hogy ha lelassul, az máris rányomhatja a bélyegét a közérzetre. Nem ritka a fejfájás, émelygés, hányinger, letörtség és ok nélküli rosszkedv sem, sőt, a koncentrációs és alvászavarok is könnyen megjelenhetnek, ha hosszú távon áll fenn a probléma. A bélfolyamatok lassulása gyakran puffadással és hasfájással is társulhat, ezek szintén megnehezíthetik a mindennapokat.

Szerencsére a gyógyteák segítenek abban, hogy ezt minél hamarabb leküzdhesd: a borsmenta megnyugtatja a gyomrot és a beleket, és megszünteti a puffadást, ahogyan a kamilla is, míg a citromfű az idegeket csendesíti, alvászavar esetén különösen praktikus. Ugyanakkor a zöld tea sem rossz választás, ez az anyagcsere-folyamatokat gyorsítja. Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes forró fürdőt venni ilyen esetben, néhány perc a melegben ugyanis ellazítja a hasat, megszünteti a görcsöket, ezáltal a közérzet is jobb lesz.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Bőrhibák

A rosszul működő anyagcsere-folyamatok első látásra leolvashatóak a bőrről. A szürkére színeződött, ragyogását vesztett bőrszín, a pattanások vagy éppen a szem alatti karikák mind utalhatnak arra, hogy az emésztéseddel nincs minden rendben.

Ha ugyanis a salakanyagok nem tudnak a klasszikus módon kiürülni a szervezetből, akkor a bőrön keresztül próbálnak meg távozni, ennek köszönhető, hogy ilyenkor megszaporodnak a bőrproblémák.

Sajnos ebben az esetben az sem sokat segít, ha kívülről próbálod meg helyrehozni a dolgokat, az egyetlen, ami újra visszaadhatja a bőr szépségét, az az anyagcsere ismételt beindítása.

Ezt is szeretjük