Meddig lehet kibírni alvás nélkül? Durva tünetek jelentkeznek ennyi idő után
Meglepően sokáig lehet bírni, de nem következmények nélkül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen tünetekkel jár az alvásmegvonás, legyen szó akár csak egyetlen álmatlan éjszakáról, vagy épp arról a még veszélyesebb helyzetről, amikor állandósul a kielégítő éjszakai pihenés hiánya.

A figyelemzavar, az aluszékonyság és a gondolkodás elnehezülése azonban csak néhány tünet a sok közül, mint ahogy a lehetséges következmények terén is be lehet számolni hasonlóan súlyos problémákról, mint amit például az utakon vagy éppen a nehézgépek kezelése közben jelenthet az alváshiány.

Mennyi időt lehet kibírni ébren?

Az eddigi leghosszabb alvás nélküli időszak, amit emberi lény eddig kibírt különféle stimuláló szerek, például kávé bevitele nélkül, illetve, amit tudományosan is dokumentáltak, Randy Gardner nevéhez köthető, aki 264 órán, vagyis 11 napon át volt képes ébren maradni.

Bár az alvásmegvonás bizonyos értelmezés szerint kínzást is jelenthet, végeztek már kutatásokat azzal kapcsolatban, meddig lehet kibírni alvás nélkül. Olyan kísérletek során például, melyeket egészséges önkéntesekkel végeztek, nyolc-tíz nap volt az az időszak, melyet súlyos fizikai vagy pszichés tünetek nélkül ki lehetett bírni, jellemzően azonban már néhány éjszaka után is jelentősen romlottak a kognitív funkciók, több időt vett igénybe a gondolkodás, nehezebben figyeltek az alanyok, emellett négy nap után gyakorta beszámoltak hallucinációkról is.

Ilyen tünetekkel jár az alvásmegvonás

Egy-két éjszaka kimaradása még nem okoz olyan maradandó károsodásokat, melyeket ne lehetne egy-két kiadós alvással teljes mértékben kompenzálni, egy éjszaka is elég azonban ahhoz, hogy figyelem- és memóriazavar alakuljon ki, illetve lényeges mértékben csökkenjen a koncetrálóképesség.

Az alvásmegvonás továbbá súlyosabb tüneteket is okoz, jellemző lehet például az izomfájdalom, a zavarodottság, a kézremegés, a szemrángás, bizonyos idő elteltével pedig, ahogy az a kísérletek során is bebizonyosodott, hallucináció is jelentkezhet.

Gyakori panasz többek között a vérnyomás-növekedés, a stressz, illetve az ingerlékenység is, ha pedig valaki hosszabb ideig küzd alvásmegvonással, ami alatt a nem kielégítő, nem elegendő alvást is érthetjük, krónikus fáradtság, letargia és depresszió is kialakulhat, jellemzővé válhat a súlygyarapodás vagy éppen a súlyvesztés, gyengülhet az immunrendszer, kutatások továbbá még a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége kapcsán is összefüggést mutattak ki a hosszabb távú alváshiánnyal.

Ezt is szeretjük