Kipucolják a májat, tartós fogyást okoznak, és nagyon finomak: 8 étel, amiből egyél többet

A májvédő ételekkel a fogyókúra is könnyebben megy majd.

Májtisztító, májvédő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a vér tisztításában, a méregtelenítésben, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít a megemésztett ételekből, valamint koleszterint termel, amely az epe előállításához nélkülözhetetlen.

A máj védelme, illetve egészsége kihat az egész szervezet működésére. Aki hasi hízásra hajlamos, a szerveket körülölelő viszcerális, zsigeri zsír jelezheti a súlytöbbletet, ami a máj köré is lerakódhat, súlyos egészségügyi panaszokat, cukorbetegséget, vérnyomásproblémákat előidézve ezzel.

Májvédő ételek

A máj egészségét a legjobban a megfelelő étrenddel tudod megtartani. Az alábbiakban olyan ételeket mutatunk, melyek hatóanyagaiknak köszönhetően jót tesznek a májnak, ezért gyakori fogyasztásuk ajánlott.

Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökkentő antociánokat tartalmaz, magas polifenol-tartalmának köszönhetően pedig a nem alkoholos zsírmájtól védik a szervezetet. Turbózd fel a reggeli müzlidet sok áfonyával, vagy napindítóként készíts isteni áfonyás smoothie-t.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
A grépfrút rosttartalma miatt kifejezetten jó támogatója lehet a diétának, emellett C-vitamin-tartama révén erősíti az immunrendszert, és kesernyés ízének köszönhetően csökkenti az étvágyat. Két fő antioxidánsa a naringenin és a naringin, ami gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással rendelkezik, kutatások kimutatták, hogy csökkentik a máj zsírtartalmát. Ugyanakkor májbetegeknek nem feltétlenül javasolt, mert gátolja azokat a májenzimeket, amik a gyógyszerek lebontásához szükségesek.
A cékla egy betalain nevű, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, amely csökkenti a máj gyulladását, és segít a zsírmáj eltüntetésében. Készülhet belőle saláta, rizottó, savanyúság, krémleves és desszert is.
Fotó: Roxiller / Getty Images Hungary
A kelbimbó a benne lévő szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek. Remek feltétként szolgál húsokhoz, sültekhez.
Az olajos magvak telítetlen zsírokban, omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek a máj és a szív egészségét védik. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal, a fogyást is támogatják. Naponta érdemes 14 gramm olajos magvat fogyasztani, amely bármelyik dióféléből kevesebb mint 100 kalóriát jelent.
A fokhagyma jó hatással van a koleszterinszintre, ezzel képes tehermentesíteni a májat. Kéntartalmú vegyületei révén intenzíven stimulálja a máj enzimjeit.
Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hiszen alacsony kalóriatartalmú, tele van rostokkal és tápanyagokkal, antioxidánsai védik a máj sejtjeit, megkötve a káros szabad gyököket.
A spenót és más, zöld leveles zöldségek a glutation nevű antioxidánst tartalmazzák, mely támogatja a máj működését, és segít a fertőzések megelőzésében. A spenót ráadásul rendkívül sokoldalúan elkészíthető.
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük