A máj számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a vér tisztításában, a méregtelenítésben, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít a megemésztett ételekből, valamint koleszterint termel, amely az epe előállításához nélkülözhetetlen.
A máj védelme, illetve egészsége kihat az egész szervezet működésére. Aki hasi hízásra hajlamos, a szerveket körülölelő viszcerális, zsigeri zsír jelezheti a súlytöbbletet, ami a máj köré is lerakódhat, súlyos egészségügyi panaszokat, cukorbetegséget, vérnyomásproblémákat előidézve ezzel.
Májvédő ételek
A máj egészségét a legjobban a megfelelő étrenddel tudod megtartani. Az alábbiakban olyan ételeket mutatunk, melyek hatóanyagaiknak köszönhetően jót tesznek a májnak, ezért gyakori fogyasztásuk ajánlott.

Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökkentő antociánokat tartalmaz, magas polifenol-tartalmának köszönhetően pedig a nem alkoholos zsírmájtól védik a szervezetet. Turbózd fel a reggeli müzlidet sok áfonyával, vagy napindítóként készíts isteni
áfonyás smoothie-t.Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary

A grépfrút rosttartalma miatt kifejezetten jó támogatója lehet a diétának, emellett C-vitamin-tartama révén erősíti az immunrendszert, és kesernyés ízének köszönhetően csökkenti az étvágyat. Két fő antioxidánsa a naringenin és a naringin, ami gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással rendelkezik,
kutatások kimutatták, hogy csökkentik a máj zsírtartalmát. Ugyanakkor májbetegeknek nem feltétlenül javasolt, mert gátolja azokat a májenzimeket, amik a gyógyszerek lebontásához szükségesek.

A cékla egy
betalain nevű, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, amely csökkenti a máj gyulladását, és segít a zsírmáj eltüntetésében. Készülhet belőle
saláta, rizottó, savanyúság, krémleves és desszert is.
Fotó: Roxiller / Getty Images Hungary

A kelbimbó a benne lévő
szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek. Remek
feltétként szolgál húsokhoz, sültekhez.

Az olajos magvak telítetlen zsírokban, omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek a máj és a szív egészségét védik. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal, a fogyást is támogatják. Naponta érdemes 14 gramm olajos magvat fogyasztani, amely bármelyik dióféléből kevesebb mint 100 kalóriát jelent.

A fokhagyma jó hatással van a koleszterinszintre, ezzel képes tehermentesíteni a májat. Kéntartalmú vegyületei révén intenzíven stimulálja a máj enzimjeit.

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hiszen alacsony kalóriatartalmú, tele van rostokkal és tápanyagokkal, antioxidánsai védik a máj sejtjeit, megkötve a káros szabad gyököket.

A spenót és más, zöld leveles zöldségek a
glutation nevű antioxidánst tartalmazzák, mely támogatja a máj működését, és segít a fertőzések megelőzésében. A spenót ráadásul
rendkívül sokoldalúan elkészíthető.
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary