Sokan hajlamosak túlzásba esni fogyókúra alatt, és olyan ételeket is megtiltanak maguknak, amelyekre szüksége van a szervezetüknek. Ezért fontos megjegyezni, hogy nem minden egészségtelen, aminek magas a szénhidráttartalma. Ezt bizonyítja a következő nyolc, magas szénhidráttartalmú étel is, amit jobb, ha nem hagysz ki az étrendedből diéta alatt sem.
Magas a szénhidráttartalmuk, mégis egészségesek
Az elmúlt években rendkívül rossz hírnevet szereztek a szénhidrátok és gyakran a cukros, hizlaló ételekkel hozzák összefüggésbe őket. Azonban rengeteg tápanyagban gazdag, finomítatlan szénhidrátforrás létezik, amelyek jó hatással vannak a szervezetre. Ezeket az ételeket még fogyókúra alatt sem érdemes kihagyni az étkezésedből. Eltelítenek, hosszú időre biztosítanak energiát, és fenntartják a bélrendszered egészségét.

A quinoa nem véletlenül vált népszerű étellé a tudatos fogyasztók körében. Ennek az úgynevezett álgabonának hetven százaléka szénhidrát, ugyanakkor magas a fehérjetartalma, és jó rostforrás is, melynek köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, és hosszú időre elűzi az éhségérzetet.

A zab rendkívül egészséges teljes kiőrlésű gabona, amely számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Egy csésze nyers zab (körülbelül 81 gramm) nagyrészt (54 gramm) szénhidrátból áll, viszont rosttartalma is kiemelkedő (8 gramm). Emellett több fehérjét tartalmaz, mint más gabonák.
Fotó: OatmealStories / Getty Images Hungary

A banán sokoldalú felhasználása miatt gyakori konyhai alapanyag, de sokan száműzik az étrendjükből a magas cukor- és szénhidráttartalma miatt. Ugyanakkor rendkívül jó forrása a káliumnak, a B6- és C-vitaminnak, amelynek köszönhetően javítja a szív egészségét, és csökkenti a vérnyomást.

Az édesburgonya egy tápláló gyökérzöldség, 100 grammjában körülbelül 21 gramm szénhidrát van. De található még benne A- és C-vitamin, kálium és magas rosttartalma miatt az emésztésre és az anyagcserére is jó hatással van.

A narancs a citrusfélék egyik legnépszerűbb fajtája, 100 grammjában körülbelül 15,5 gramm szénhidrát van. Legfőképp vízből áll, de jó rostforrás, és gazdag C-vitaminban, káliumban, és több fontos B-vitamin is található benne. Fogyasztása javítja a szív egészségét, és segít megelőzni a vesekő kialakulását.

Az alma édes, fanyar ízével és roppanós állagával a magyarok kedvenc gyümölcsévé vált. 100 gramm nyers gyümölcsben körülbelül 15 gramm szénhidrát van, de vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Szabályozza a vércukorszintet, és segít megőrizni a szív egészségét.

A vesebab a hüvelyesek családjába tartozó növény, 100 grammjában 21,5 gramm szénhidrát van. Főtt formában kiemelkedően jó fehérjeforrás, és rostokban is bővelkedik. Egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Fotó: CathÃrine / Getty Images Hungary

A csicseriborsó a babhoz hasonlóan a hüvelyesek családjába tartozó növény. 100 gramm borsóban csaknem 28 gramm szénhidrát van, emellett 8 gramm rostot is tartalmaz, és jó fehérjeforrásnak számít. Található még benne vas, foszfor és B-vitamin, valamint jótékony hatással van a szív és az érrendszer egészségére, és a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.
Olvass tovább! Csökkenthetik a szorongást, álmatlanságot, depresszió tüneteit
A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és az elegendő alvás a legjobb módjai annak, hogy a természetes energiaszintünket karbantartsuk.
Csökkenthetik a szorongást, álmatlanságot, depresszió tüneteit: milyen természetes táplálékkiegészítőket érdemes szedni?
Ezek a természetes táplálékkiegészítők bizonyítottan segíthetnek enyhíteni a szorongásos tüneteket.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)