Fehérje, szénhidrát és zsír: ennyi kell belőlük, ha gyorsan akarsz fogyni

Így számold ki a makrotápanyagokat a fogyókúrához.

Makrotápanyagok kiszámolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás alapja természetesen a kalóriadeficit, vagyis hogy az ember kevesebb kalóriát vigyen be a szervezetébe a nap folyamán, mint amennyit eléget. Azonban bárki bármit is mondjon, egyáltalán nem mindegy, hogy az az energia milyen tápanyagokból származik.

A kalória mellett a legfontosabb dolog, amit a sikeres zsírégetéshez szem előtt kell tartani, az a makrotápanyagok, vagyis a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék megoszlása a napi táplálkozásban.

Miből mennyi kell?

A fenti tápanyagok mindegyike ugyanannyira fontos az egészséghez, de nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. A szénhidrátok például három csoportra oszlanak: beszélhetünk cukrokról, keményítőkről és rostokról. Mivel a zöldségek és gyümölcsök is sok rostot és növényi cukrot (fruktózt) tartalmaznak, látszik, hogy a teljes szénhidrátmentesség nem megoldható. Ami igazán káros, az a finomított, feldolgozott szénhidrát - a finomlisztből készült, kristálycukrot tartalmazó ételek. Ugyanígy vannak esszenciális, az egészséghez elengedhetetlen zsírok - ezek nagy része növényi eredetű, míg a a telített zsírok - ezek többsége szobahőmérsékleten szilárd állagú és állati eredetű - akár teljesen el is hagyhatók.

feherjek

A makrotápanyagok aránya a táplálkozásban nem kőbe vésett. A szénhidrátok általában a napi tápanyagok 45-65%-át, a zsírok a 20-35%-át, míg a fehérjék a 10-35%-át teszik ki. Ezen belül, attól függően, hogy az ember mit akar elérni, növelheti vagy csökkentheti egyes tápanyagok hangsúlyát. A zsírégető táplálkozáshoz érdemes lejjebb kalibrálni a szénhidrátot 45%-ra és a zsírt 20%-ra és feljebb a fehérjét 35%-ra. Ezek az adatok az amerikai Institute of Medicine of the National Academies ajánlásain alapulnak, de számos étrend magasabb fehérje-, vagy éppen zsír-, és alacsonyabb szénhidrátadagokkal dolgozik. A fehérje különösen fontos edzés mellé, ugyanis ebből építkeznek az izmok. Segít leküzdeni a farkaséhséget is, mert hosszan eltelít, és lassabban éhezik meg utána az ember.

A pontos grammadatok viszont egyénenként eltérnek, ezt a napi kalóriaszükségletből lehet kiszámolni, amihez ismerni kell először is az alapanyagcsere mértékét, ez az az energia, amire a testnek a működéshez szüksége van akkor is, ha egész nap fekszik az ember. A számítás egy egyszerű képlettel elvégezhető: (6.25 x magasság (cm)) + (10 x testsúly (kg)) - (5 x kor) - 161.

Ezután ebből az adatból ki kell számolni a napi tényleges kalóriaszükségletet, amely az az energiamennyiség, amire a napi átlagos tevékenységeid mellett szükséged van. Ez a számítás könnyű, mindössze meg kell szoroznod az előbbi összeget 1,4-2-vel attól függően, hogy mennyire vagy aktív, ha például szellemi munkát végzel, és csak heti egy-kétszer sportolsz, a képleted: alap anyagcsere x 1,5.

Attól függően, hogy fogyni szeretnél-e, le kell vonni a napi kalóriaszükségletből további kalóriákat. 500 kalóriás napi deficit eredményez átlagosan heti fél-egy kilónyi fogyást. Ha ez megvan, innen már csak egy ugrás, hogy megkapd a pontos makroadatokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Azt tudni kell, hogy a szénhidrátok és a fehérjék grammonként 4 kalóriát, a zsírok pedig grammonként 9-et tartalmaznak. Ha tehát a napi kalóriabeviteled 45%-a származik szénhidrátokból, akkor a napi szénhidrátigényedet az alábbi képlettel kaphatod meg: (napi kalóriaszükséglet x 0,45) / 4. Ugyanígy a fehérje: (napi kalóriaszükséglet x 0,35) / 4. A zsírok pedig:(napi kalóriaszükséglet x 0,2) / 9.

Egy átlagos, 170 centi magas, 70 kilós és 30 éves nőre vetítve ez a számolás a következőképpen fest. Az alapanyagcseréje: (6,25 x 170) + (10 x 70) - (5 x 30) - 161 = 1451,5. Ha az alanyunk szellemi munkát végez, de mellette rendszeresen, heti kétszer könnyen edz, ezt az eredményt megszorozzuk 1,5-del, hogy megkapjuk a napi kalóriaszükségletét: ez 2177,25 kalória lesz, vagyis ennyit ehet ahhoz, hogy a súlya ne változzon. Ha valaki fogyókúrás étrendbe kezd, a kalóriamennyiséget érdemes 500 kalóriával csökkenteni, ennyire van szükség a heti fél kilós fogyáshoz. A fogyókúrás diétája ezért az alanyunknak 1677,25 kalóriás lesz, ehhez pedig 188,7 g szénhidrátot, 145,88 g fehérjét és 37,27 g zsírt ehet.

Kalóriaspórolás

Könnyen lehet spórolni a kalóriákkal, ha az ember odafigyel, hogy magas energiasűrűségű ételeket válasszon a tányérjára. Az alábbi trükkök segítségével az ember úgy ehet többet, hogy közben fizikailag kevesebb kalória kerül a gyomrába.

Így egyél többet kevesebb kalóriából: ugyanolyan finom marad, csak nem hizlal

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com

Ezt is szeretjük