Fehérje, szénhidrát és zsír: ennyi kell belőlük, ha gyorsan akarsz fogyni

Így számold ki a makrotápanyagokat a fogyókúrához.

Makrotápanyagok kiszámolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás alapja természetesen a kalóriadeficit, vagyis hogy az ember kevesebb kalóriát vigyen be a szervezetébe a nap folyamán, mint amennyit eléget. Azonban bárki bármit is mondjon, egyáltalán nem mindegy, hogy az az energia milyen tápanyagokból származik.

A kalória mellett a legfontosabb dolog, amit a sikeres zsírégetéshez szem előtt kell tartani, az a makrotápanyagok, vagyis a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék megoszlása a napi táplálkozásban.

Miből mennyi kell?

A fenti tápanyagok mindegyike ugyanannyira fontos az egészséghez, de nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz. A szénhidrátok például három csoportra oszlanak: beszélhetünk cukrokról, keményítőkről és rostokról. Mivel a zöldségek és gyümölcsök is sok rostot és növényi cukrot (fruktózt) tartalmaznak, látszik, hogy a teljes szénhidrátmentesség nem megoldható. Ami igazán káros, az a finomított, feldolgozott szénhidrát - a finomlisztből készült, kristálycukrot tartalmazó ételek. Ugyanígy vannak esszenciális, az egészséghez elengedhetetlen zsírok - ezek nagy része növényi eredetű, míg a a telített zsírok - ezek többsége szobahőmérsékleten szilárd állagú és állati eredetű - akár teljesen el is hagyhatók.

feherjek

A makrotápanyagok aránya a táplálkozásban nem kőbe vésett. A szénhidrátok általában a napi tápanyagok 45-65%-át, a zsírok a 20-35%-át, míg a fehérjék a 10-35%-át teszik ki. Ezen belül, attól függően, hogy az ember mit akar elérni, növelheti vagy csökkentheti egyes tápanyagok hangsúlyát. A zsírégető táplálkozáshoz érdemes lejjebb kalibrálni a szénhidrátot 45%-ra és a zsírt 20%-ra és feljebb a fehérjét 35%-ra. Ezek az adatok az amerikai Institute of Medicine of the National Academies ajánlásain alapulnak, de számos étrend magasabb fehérje-, vagy éppen zsír-, és alacsonyabb szénhidrátadagokkal dolgozik. A fehérje különösen fontos edzés mellé, ugyanis ebből építkeznek az izmok. Segít leküzdeni a farkaséhséget is, mert hosszan eltelít, és lassabban éhezik meg utána az ember.

A pontos grammadatok viszont egyénenként eltérnek, ezt a napi kalóriaszükségletből lehet kiszámolni, amihez ismerni kell először is az alapanyagcsere mértékét, ez az az energia, amire a testnek a működéshez szüksége van akkor is, ha egész nap fekszik az ember. A számítás egy egyszerű képlettel elvégezhető: (6.25 x magasság (cm)) + (10 x testsúly (kg)) - (5 x kor) - 161.

Ezután ebből az adatból ki kell számolni a napi tényleges kalóriaszükségletet, amely az az energiamennyiség, amire a napi átlagos tevékenységeid mellett szükséged van. Ez a számítás könnyű, mindössze meg kell szoroznod az előbbi összeget 1,4-2-vel attól függően, hogy mennyire vagy aktív, ha például szellemi munkát végzel, és csak heti egy-kétszer sportolsz, a képleted: alap anyagcsere x 1,5.

Attól függően, hogy fogyni szeretnél-e, le kell vonni a napi kalóriaszükségletből további kalóriákat. 500 kalóriás napi deficit eredményez átlagosan heti fél-egy kilónyi fogyást. Ha ez megvan, innen már csak egy ugrás, hogy megkapd a pontos makroadatokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt tudni kell, hogy a szénhidrátok és a fehérjék grammonként 4 kalóriát, a zsírok pedig grammonként 9-et tartalmaznak. Ha tehát a napi kalóriabeviteled 45%-a származik szénhidrátokból, akkor a napi szénhidrátigényedet az alábbi képlettel kaphatod meg: (napi kalóriaszükséglet x 0,45) / 4. Ugyanígy a fehérje: (napi kalóriaszükséglet x 0,35) / 4. A zsírok pedig:(napi kalóriaszükséglet x 0,2) / 9.

Egy átlagos, 170 centi magas, 70 kilós és 30 éves nőre vetítve ez a számolás a következőképpen fest. Az alapanyagcseréje: (6,25 x 170) + (10 x 70) - (5 x 30) - 161 = 1451,5. Ha az alanyunk szellemi munkát végez, de mellette rendszeresen, heti kétszer könnyen edz, ezt az eredményt megszorozzuk 1,5-del, hogy megkapjuk a napi kalóriaszükségletét: ez 2177,25 kalória lesz, vagyis ennyit ehet ahhoz, hogy a súlya ne változzon. Ha valaki fogyókúrás étrendbe kezd, a kalóriamennyiséget érdemes 500 kalóriával csökkenteni, ennyire van szükség a heti fél kilós fogyáshoz. A fogyókúrás diétája ezért az alanyunknak 1677,25 kalóriás lesz, ehhez pedig 188,7 g szénhidrátot, 145,88 g fehérjét és 37,27 g zsírt ehet.

Kalóriaspórolás

Könnyen lehet spórolni a kalóriákkal, ha az ember odafigyel, hogy magas energiasűrűségű ételeket válasszon a tányérjára. Az alábbi trükkök segítségével az ember úgy ehet többet, hogy közben fizikailag kevesebb kalória kerül a gyomrába.

Így egyél többet kevesebb kalóriából: ugyanolyan finom marad, csak nem hizlal

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com

Ezt is szeretjük