Reggeli kardió: mikor szabad és mikor nem üres gyomorral edzeni?

Ezért választják egyre többen az éhgyomorra végzett kardiót.

Éhgyomorra edzeni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan esküsznek arra, hogy éhgyomorra a legjobb edzeni, és ilyenkor égeti a legtöbb kalóriát a test, de egyelőre nincs tudományos megegyezés abban, hogy valóban hasznosabb-e az ilyen edzés. Utánajártunk, vajon éhgyomorra tényleg jobban ég-e a zsír.

Az elképzelés onnan ered, hogy ha üres a gyomor, a test előbb nyúl a zsírraktárakhoz energiáért. Ez nagyjából így is van: mivel a test a tárolt szénhidrát- vagy glikogénkészleteket használja alvás közben, hogy a glükózzal működő szerveket táplálja, ezért ébredés után relatíve kevés szénhidrát érhető el a szervezetben. Kora reggel az izmoknak a zsírból kell energiát nyerniük a működéshez, hogy a szénhidrátokat az eredeti céljukra használhassa fel a test. Egy, a British Journal of Nurtitionben megjelent tanulmány szerint 20%-kal több zsírt éget a szervezet ilyenkor, ha nem visz be külön energiát az ember.

Akkor miért olyan megosztó ez a kérdés?

Azért, mert a dolog itt nem ér véget. A test ugyanis az aminosavakat is éjszaka bontja le glükózzá, úgyhogy a reggeli edzés közben ehhez is nyúl a test energiáért, ami nem ideális, ha izmot akarsz építeni, hiszen az aminosavakra szüksége van az izomzatnak. Persze, valamennyit használ, ha rögtön edzés után gyors felszívódású fehérjében és izmokat védő, lassú felszívódású kazeinben gazdag reggelit választasz.

reggel-edzes

Még csak azt sem lehet kijelenteni, hogy az éhgyomorra végzett kardió a legjobb zsírégető mozgásforma lenne, mert az edzés esetében nemcsak az a fontos, hogy mennyi energiát éget el a test a mozgás során, hanem az is, hogy milyen hosszú az utóégető hatás, mennyivel nő meg a szervezet kalóriaégetése nyugvó állapotban az edzés után. Ebből a szempontból pedig a magas intenzitású szakaszos edzés viszi a pálmát. Ez ugyanis több energiát éget el kevesebb idő alatt, mint a normál kardióedzések, ráadásul összességében kétszer akkora zsírégetést is eredményezhet az utóégető hatásnak köszönhetően.

Az ilyen edzéseket viszont nem ajánlott üres gyomorra végezni, mert kevésbé hatékonyak. Egy 2010-es, a Medicine and Science in Sport and Exercise című folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy magas intenzitású szakaszos biciklis edzés közben azoknak a sportolóknak az energialeadása sokkal kisebb volt, akik energiaszegényen láttak hozzá az edzéshez. Más szóval kisebb intenzitásra voltak képesek, akik nem ettek, és így kevesebb kalóriát is égettek végül, mint a kontrollcsoport.

Vannak tehát bizonyos mozgásformák, amiknek a hatékonyságán kifejezetten ront, ha éhgyomorra végzi őket az ember. Ráadásul az éhgyomorra edzés okozhat szédülést az alacsony vérnyomás és az alacsony vércukorszint miatt azoknál, akik erre érzékenyek, ez pedig növeli a sérülés kockázatát. Ezekkel érdemes tisztában lenni, amikor az ember arról dönt, az éhgyomorra edzést választja-e. Üdítőt viszont semmilyen esetben nem érdemes fogyasztani edzés után. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Reggeli fogyókúrás szokások

A reggeli mozgás csak egyike azoknak a könnyen beiktatható diétás szokásoknak, melyek segíthetnek a fogyókúrában anélkül, hogy komoly megszorításokat vezetne be az ember az életében. Ezeket a trükköket bárki kipróbálhatja, és könnyedén elsajátíthatja.

8 reggeli szokás, ami nagyban segíti a fogyást: bárki könnyen bevezetheti őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük