A hasi hízás mögött sokszor nem pusztán a finomított szénhidrátok állnak, hanem a mértéktelen sófogyasztás. Ennek oka, hogy a test vízháztartását a nátrium-kálium egyensúlya szabályozza. Ha túl sok nátriumban gazdag élelmiszert viszel be a szervezetedbe, az vízvisszatartást eredményez, ami többek között a hastájékon jelenik meg plusz centik formájában. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan élelmiszert, ami veszélyesen magas sótartalommal bír.

Nem csak az egyértelműen egészségtelen chipsek okoznak hasi hízást. Az olajos magvak bár alapvetően egészségesek, sózott változataik nagyobb mennyiségben fogyasztva vízvisszatartást, hasi hízást eredményeznek. Nem mellékesen a kalóriatartalmuk sem alacsony.

A boltban kapható ketchupok, mustárok sótartalma meglehetősen magas - érdemes átböngészned az összetevők listáját. Ha nem tudsz lemondani a ketchupról, íme, egy remek házilag elkészíthető recept.

A húsokat legtöbben nem tekintik hizlaló ételnek, ám a húskészítményekkel más a helyzet. A füstölt változatok, illetve a konzerv húskészítmények rengeteg sót tartalmaznak. Ha tehát hajlamos vagy hasi hízásra, gondold meg a fogyasztásukat!

Nemcsak a sokszor elátkozott fehér kenyér hizlal, számos más péksüteménynek is magas lehet a sótartalma, valamint a glikémiás indexe. Igyekezz a fehér lisztből készült termékeket teljes kiőrlésűekre cserélni.

Az instant levesek, félkész élelmiszerek nem igazán segítenek a változatos táplálkozási szokások kialakításában. Extrém magas sótartalmuk és egyéb hozzáadott adalékanyagaik lassítják az anyagcsere-működést és felborítják a szervezet vízháztartását, hasi hízást eredményeznek.

Bár a saláták magas rosttartalmuknál fogva segítik a fogyást, nem mindegy, milyen öntetet raksz rájuk. Pár csepp citrom vagy olíva jó ötlet, de az előre elkészített joghurtos, sóban és tartósítószerekben gazdag üveges változatok már kevésbé számítanak annak. Kattints korábbi cikkünkre, és ismerd meg a különféle öntetek kalóriatartalmát!