A magasvérnyomás-betegségben érintettek számára megoldást jelent a szívbarát diéta, mely amellett, hogy minimálisra csökkenti a sóbevitelt, száműzi a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, és növeli egyes hasznos ásványi anyagok, vitaminok, így a kálium, a magnézium és a K-vitamin bevitelét.
A kutatási eredmények már korábban rávilágítottak arra, hogy a túlzott nátriumfogyasztás, illetve a kálium és a nátrium arányának felborulása nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Nátriumban gazdag élelmiszerek
Amellett tehát, hogy a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással növeli az ember a szervezetébe bevitt hasznos ásványi anyagok mennyiségét, magas vérnyomás esetén jobb lemondani a nátriummal teli ételekről, alapanyagokról is. Az irányadó napi beviteli érték felnőttek számára nagyjából 2,4 gramm nátrium, azaz körülbelül 6 gramm só.

A felvágottak, szalámik rengeteg sót tartalmaznak, ezért akár a reggeli szendvics is akadályozhatja a sikeres nátriumszegény diétát. Helyette próbáld ki a
házilag készített csirkemellsonkát: gyorsan nagy adagot készíthetsz belőle, és a sót is kiválthatod zöldfűszerekkel.
Fotó: FabioBalbi / Getty Images Hungary

Sajnos a tejtermékek közül egyes sajtok magas nátriumtartalmúak, így a rokfort, a feta vagy a parmezán. Szívbetegség esetén jobb választás lehet a kevésbé sós ricotta vagy a mozzarella.
Fotó: Pat-swan / Getty Images Hungary

Sajnos szinte minden feldolgozott húskészítmény tiltólistás: a virsli, a kolbász vagy a szalonna is, melyeket ráadásul
rákkeltő nitrittartalmuk miatt is jobb kerülni.
Fotó: sergeyryzhov / Getty Images Hungary

Sajnos a kenyerek rengeteg nátriumot tartalmaznak, és még a tudatosság sem mindig célravezető: sokszor a félbarna kenyérben a fehér változatnál is több van.
Fotó: Slawomir Fajer / Getty Images Hungary

A bolti májkrémek ugyancsak tele vannak sóval, nátriumtartalmú tartósítószerekkel és ízfokozókkal is, ezért sokkal egészségesebb, ráadásul nem is sokkal bonyolultabb, ha az ember
saját maga készíti el.
Fotó: Zoryanchik / Getty Images Hungary

A konzervzöldségek többsége tele van sóval, akár több száz milligramm is lehet bennük. Bár a friss, szezonális zöldségek igazán gazdagok vitaminokban, a fagyasztott áruk is jobban megőrzik tápanyagtartalmukat a konzerveknél.
Fotó: Boarding1Now / Getty Images Hungary

Az édes reggeli müzlikről és gabonapelyhekről sokan nem is gondolnák, mennyire tele vannak nátriummal, ami az ízélmény fokozása mellett tartósabbá is teszi a készterméket.
Fotó: DenisMArt / Getty Images Hungary

A levesporok és készlevesek is sok nátriumot, rengeteg sót, tartósítószert és gyakran nátrium-glutamát ízfokozót tartalmaznak, ezért egyértelműen tiltólistásak szív- és érrendszeri betegség esetén. Egy
krémleves vagy egy
zöldségleves nem is olyan nagy kunszt.
Fotó: gutaper / Getty Images Hungary

A savanyúságok sem javasoltak szívbetegséggel élők számára, egy darab csemegeuborka már a napi irányadó érték 10%-át eléri.
Fotó: VankaD / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)