Megnövelik a szívinfarktus kockázatát: 10 élelmiszer, ami tele van nátriummal
Nátriumszegény diétában tiltólistásak a következő ételek, így szívbetegeknek is kerülniük kell őket.

virsli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magasvérnyomás-betegségben érintettek számára megoldást jelent a szívbarát diéta, mely amellett, hogy minimálisra csökkenti a sóbevitelt, száműzi a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, és növeli egyes hasznos ásványi anyagok, vitaminok, így a kálium, a magnézium és a K-vitamin bevitelét.

A kutatási eredmények már korábban rávilágítottak arra, hogy a túlzott nátriumfogyasztás, illetve a kálium és a nátrium arányának felborulása nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Nátriumban gazdag élelmiszerek

Amellett tehát, hogy a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással növeli az ember a szervezetébe bevitt hasznos ásványi anyagok mennyiségét, magas vérnyomás esetén jobb lemondani a nátriummal teli ételekről, alapanyagokról is. Az irányadó napi beviteli érték felnőttek számára nagyjából 2,4 gramm nátrium, azaz körülbelül 6 gramm só.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük