A cink esszenciális ásványi anyag, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezet számos élettani folyamatában.
Fontos az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz, elősegíti a csontok regenerálódását, és ez még nem minden.
Magas cinktartalmú ételek
Az előbb felsorolt jótékony hatásai mellett még az agy működését is serkentheti, pozitívan befolyásolja a tanulásban és memóriaképzésben részt vevő régiókat, segít fókuszálni is. Az ajánlott napi cinkbevitel kortól, nemtől és életszakasztól függően változik, de a nemzetközi ajánlások szerint egészséges felnőtt férfiaknak 11, nőknek 8 milligrammot elegendő bevinni ebből az ásványi anyagból. Kiegyensúlyozott étrenddel biztosítható a szervezet megfelelő cinkellátottsága.

A marhahús kiváló cinkforrás, körülbelül 7-10 mg cinket biztosít 100 grammonként. Az őszi kedvencekkel, tehát répával, zellerrel, tökkel készült
zöldséges marharagu kiadós egytálétel, ami emésztést segítő rostokkal is ellátja a szervezetet.

A tökmag szintén bővelkedik cinkben, 100 grammja 7-8 milligrammot tartalmaz belőle. Próbáld ki az isteni finom
meleg zöldségsalátát, aminek alapját a cékla és a sütőtök adja meg, a tetejére pedig tökmag kerül. Könnyed ebéd vagy vacsora gyanánt is megállja a helyét.

A kendermag szintén dúskál ebben a fontos ásványi anyagban, 100 grammjában 7-8 mg található, és esszenciáliszsírsav-tartalma is kiemelkedő. Készíts reggeli, tízórai vagy uzsonna gyanánt
ízletes kendermagpudingot, ami még értékes rostokat is biztosít - napi 2-3 evőkanálnyit elegendő belőle elfogyasztani, hogy kifejthesse áldásos hatását.

Ebédre vagy vacsorára érdemes beiktatni a napi menübe a
csicseriborsó-curryt, ami fehérjéket, rostokat tartalmaz, a finom fogás anélkül laktat, hogy megterhelné a gyomrot. Ráadásul a csicseriborsó értékes cinkforrás, 100 grammja 2-3 mg-ot tartalmaz.

A lencsében szintén hasonló mennyiségben található cink, mint az előbb említett csicseriborsóban, és ugyancsak változatosan beépíthető a mindennapok étrendjébe - a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok mellett magas rosttartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Fél órán belül elkészíthető a gazdag
zöldséges-almás lencsetál, ami garantáltan az egyik kedvenced lesz, köretként is beválik.

A quinoa egy tápláló, fehérjében gazdag álgabonaféle, amely körülbelül 2-3 mg cinket tartalmaz 100 grammonként. Semleges íze miatt köretként és saláták alapanyagaként is használható, így a vidám,
vitamindús szivárványsalátába is tökéletesen passzol.

A mandula amellett, hogy remek E-vitamin-forrás, 100 grammonként 2-3 mg cinket is tartalmaz, és tele van fehérjékkel is. Önmagában is elropogtatható, kiváló nassolnivaló, de akár
házi mandulavajat is készíthetsz belőle, ami néhány szelet almára kenve remek napindítóként szolgálhat, mely még a vércukrot sem dobja meg.

A tenger gyümölcsei, mint a garnélarák vagy a kagylók szintén magas cinktartalommal bírnak, a napi szükséglet 15-20%-át biztosítják 100 grammos adagonként. Igazán különleges ebéd vagy vacsora készülhet belőlük, időnként készíts például
tenger gyümölcsei paellát.

Finom, egészséges, rostban, fehérjékben és esszenciális zsírokban bővelkedő szendvicskrém készülhet ropogós napraforgóból, ami szintén nagyon jó cinkforrás, hasonló mennyiségben tartalmazza ezt az ásványi anyagot, mint a mandula. A
vegán zelleres-almás kence mindig jó választás, ha szendvicset készítenél, de mártogatósként is tálalhatod.
Olvass tovább: 8 finom étel, ami C-vitaminban bővelkedik
C-vitamin nem csak étrend-kiegészítőkkel, hanem megfelelő táplálkozással is biztosítható a szervezet számára.
Növeli a testzsír oxidációját, segít fogyni: 8 finom étel, ami C-vitaminban bővelkedik
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció