A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők

A leveles zöldségek nagyon egészségesek, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.

Zöld leveles zöldségek hatása

A zöld leveles zöldségeket érdemes beépíteni az étrendbe, mivel a szervezetnek nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, így számos egészségügyi előnnyel bírnak.

A leveles zöldekből számos fontos tápanyag bevitele fedezhető, beltartalmi értékeiknek köszönhetően csökkentik a gyulladásokat, kálium- és K-vitamin-tartalmuk védi a szív egészségét, antioxidáns hatású vitaminjaiknak pedig a daganatos betegségek megelőzésében is szerepük lehet.

Leveles zöldségek a konyhában

A leveles növények sokoldalúan feldolgozhatók a konyhában: amellett, hogy isteni szendvicsfeltét, párolt köret vagy saláta készülhet belőlük, számos fogásba illenek, bátran variálhatók az ételekben.

A kelkáposzta sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz, a benne levő lutein és béta-karotin egy kutatás szerint segít eltávolítani a szabad gyököket. Töltött káposztának is isteni finom.
Fotó: Getty Images Hungary
A spenót gazdag K- és A-vitaminban, vasban, mangánban és folsavban is, utóbbi miatt terhesség idején is javasolt fogyasztani. A spenótból klasszikus főzelék, de akár pesto, tésztaszósz vagy turmix is készülhet.
Fotó: Getty Images Hungary
A sóska sok C-vitamint, káliumot, magnéziumot tartalmaz. Savanykás ízű leves is készülhet belőle, a főzeléket pedig egy kis trükkel az édesszájúak is megkedvelhetik.
Fotó: Getty Images Hungary
A medvehagymában sok szelén, kálium, C- és K-vitamin, valamint kéntartalmú vegyületek vannak. Segíti az emésztést és a szívet, stabilizálja a vérnyomást, támogatja a felső légutak egészségét. Pestóba tökéletes, de rántottához és pogácsában is finom.
Fotó: Getty Images Hungary
A mángold káliumot, rengeteg A- és K-vitamint, emellett egy syringic sav nevű flavonoidot is tartalmaz, mely segít stabilan tartani a vércukorszintet. Mandarinnal, mandulával és retekkel is összeillik a salátában.
Fotó: Getty Images Hungary
A rukkola szintén gazdag káliumban, A- és K-vitaminban. Nitráttartalma segíti a vérkeringést, és csökkenti a magas vérnyomást. Mediterrán tésztákra isteni feltét, de salátákba és pizzákra is kerüljön belőle sok!
Fotó: Getty Images Hungary
A cékla levele is nagyon értékes: gazdag káliumban, kalciumban, rostban, A-, K- és B-vitaminokban. Tartalmaz továbbá antioxidáns és látásvédő béta-karotint és luteint is. A saláták finom alapanyaga lehet, vegyítve több más zöldséggel, párolt hagymával, paradicsommal.
Fotó: Getty Images Hungary
A vízitorma igazi vértisztító, vírusölő zöldség, A- C-, K-vitamint, szerves ként tartalmaz, és a kutatások szerint rákellenes hatással is bír. Pikáns alapja a krémlevesnek, de, ha túl erősnek találod az ízét, keverd spenóttal!
Fotó: Getty Images Hungary
A fejes saláta tele van vízzel, ezért segítség a dehidratáció ellen, de bőven tartalmaz K- és A-vitamint is. Egy kutatás szerint csökkentheti a szívbetegségek rizikóját. Bármilyen natúr vagy ecetes saláta alapja lehet.
Fotó: Getty Images Hungary
A csírák szuperegészséges táplálékok, hiszen igazi vitaminbombák: C-, E- és K-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaznak. Akár főétel mellé is fogyaszthatók savanyúság helyett.
Fotó: Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük