Rákellenes szuperzöldség 200 forintért - Isteni és egészséges, ha így fogyasztod

Ne csak savanyúságként gondolj a céklára!

Cékla jótékony hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cékla kezd visszajönni a divatba, ami nem véletlen: nagyon egészséges, tele van a szervezet számára hasznos anyagokkal, ami már a kutatók érdeklődését is felkeltette, ráadásul télen is könnyű beszerezni, és nem utolsósorban olcsó.

Az erős színanyagú gyökérzöldség sokáig elsősorban savanyúságként volt közismert, mára viszont ez szerencsére nagyot változott. A sokoldalúan felhasználható gyökéren túl még a leveleit sem érdemes a szemétbe dobni. Komoly érvek szólnak amellett, hogy a céklát betervezd a mindennapjaidba.

Olcsó téli vitaminbomba

A cékla tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, így erősíti az immunrendszert. Tartalmaz többek között nagy mennyiségű B6- és C-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot és folsavat is, de remek rost- és mangánforrás egyben. 

cekla smoothie

A növekvő népszerűségű cékla szervezetre gyakorolt jótékony hatásait a brit Northumbria Egyetem 2015. évi kutatásában vizsgálta meg: a kutatás a rákellenes, a gyulladást csökkentő és az állóképességet növelő hatásra is kiterjedt.

Csodát tesz a szervezettel

A növény antioxidáns hatását a vörös színt adó betanin nevű vegyületnek köszönheti, mely a benne található fenolokkal együtt hatékonyan gátolja az oxidatív stressz kialakulását, segíti a sejtek regenerálódását, és gyulladásgátló hatással bír a szervezetben. A zöldségben található nitrátok az erőnlét stabilizálásában és a vérnyomás szabályozásában is hasznosak.

A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bár sokan a kukába vagy jobb esetben a komposztba teszik, a növény levele is tele van a szervezet számára értékes anyagokkal, így C-, E-, K- és több B-vitaminnal, a szem egészségét védő béta-karotinnal, luteinnel és zeaxantinnal, de többek között magnéziumot, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaz.

Sokoldalúan felhasználható

A cékla már nemcsak egyszerű savanyúság-alapanyag, és ezt egyre több háztartásban felismerik. Bár remek és nagyon egészséges ivólé vagy immunerősítő turmix is készíthető belőle, a benne található nyomelemek sülve és főve érvényesülnek a legjobban, ezért így ajánlott a legtöbbet fogyasztani belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cékla a hagyományos orosz leves, a borscs alapanyaga, amit elkészíteni ugyan időigényes, de az ízletes és egészséges végeredmény miatt megéri a fáradságot. Ennél sokkal egyszerűbb a sült céklát isteni köretként tálalni: sütés után lereszelve akár salátának is kitűnő, de húsmentes fasírtként is fogyasztható ebédre.

A cékla levele ugyancsak finom saláta-alapanyag, de turmixokat is lehet vele dúsítani. A zöld levélben található folsav legjobb hasznosulásához egy kis olajon is megpiríthatod, paradicsommal együtt nemcsak ínycsiklandozó, de a vaspótlásban is hasznos lesz.

Ezt is szeretjük