60 és 70 kiló között vagy? Így égethetsz el 700 kalóriát 1 óra alatt!
Szakembert kérdeztünk, hogyan eddz hatékonyan a kellő kalóriamennyiség elégetéséhez. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy futó 55-65 kilogramm, egy triatlonista inkább 65-75 kilogramm között van. Egy szenior triatlonista pedig még 5-10 kilóval feljebb. Pedig a triatlonhoz is jó lenne a 65 kilogramm alatti súly, ezért kell csínján bánni az izomépítéssel is a sportolóknak, mert nem csak a zsír a túlsúly - tudtuk meg Kropkó Pétertől, az extrém triatlon, az IRONMAN hazai legendájától.

Bár a túlsúly a hölgyek körében kevésbé jelentkezik többletizomzat formájában, inkább az úszógumi jelenti a problémát, amitől mindenki szeretne megszabadulni, Kropkó Pétertől most azt is megtudhatod, hogyan lehet hatékonyan kalóriákat égetni, miközben az izomtónusod csak feszesebb lesz, nem pedig túlzottan nagy, ami szélesítheti mondjuk a csípődet, válladat.

- Milyen érveket tudsz felsorolni a futás, az úszás és a biciklizés mellett?

- A legegészségesebb sportok az evezés és a sífutás, és bár az előbbit számos helyen lehet űzni Magyarországon, sokat kell utazni hozzá, az utóbbihoz pedig lassan a Spitzbergákra kell menni, és ott is már csak a téli szünetben van hó.

A triatlon három száma nemcsak kiegyensúlyozott terhelést ad szervezetünknek, egész évben időjárástól és évszaktól függetlenül űzhetőek, de változatos szórakozást is jelent, aminek a vége garantált sikerélmény. Az úszás felfejleszti a keringési rendszerünket, és többnyire más sportokban szerzett sérülés esetén is űzhető. A futás pedig az egyik legalapvetőbb kardió mozgás. Ami a kerékpárt illeti, hadd idézzem Csomor Tamás barátomat: A kerékpár olyan, mint a motorozás: szabadság, csavargás, felszabadultság - amíg ülsz a gépen. Viszont kerékpározás után ez az érzés, már csak élettani okokból is, de még sokáig megmarad!

- Melyik égeti el a legtöbb kalóriát?

- Természetesen a kerékpár. Persze időarányosan kevesebbet, mint a többi, de mégis ezt lehet órákon át űzni. Futással és úszással 60 perc alatt nagyjából 700 kalóriát éget el egy 60-70 kilós nő, ehhez azonban egy intenzívebb, legalább középerős tempó szükségeltetik, amit 60 percen keresztül egy kevésbé edzett szervezet nem biztos, hogy végig tud csinálni - legalábbis, amíg hozzá nem szokik a test. Ezzel szemben egy közepes tempót 90 percig szinte bárki tud tekerni, amivel máris megvan ugyanez a kalóriamennyiség. Egy teljes távú IRONMAN teljesítése során egyébként 10-12.000 kalóriát lehet elégetni, ami egy kezdő sportoló esetében körülbelül 700 kcal-t jelent.

- Különböző testalkatok szerint változik, hogy kinek melyiket érdemes elkezdenie a három sportág közül?

- Az úszásnál érdemes kezdeni, mert ott majdnem büntetlenül lehet emelni a terhelést, a sérülés kockázata elenyésző. Emellett télen alapozásnál is könnyebb űzni, mint a többit, de fontos a szakmai támogatás, hogy az úszás technikai szempontból is rendben legyen.

Fokozatos terhelésemelés mellett is a futásnál van a legtöbb sérülési kockázat, ezért itt is fontos a szakember tanácsa. A kerékpár az alacsony sérülésveszély ellenére balesetveszélyes és szezonális sport, viszont tavasszal a terhelés mennyisége gyorsan emelhető, viszonylag alacsony sérülésveszéllyel. Bár könnyen tanulható, a verseny fele ez a sport, így a megfelelő információk sokat javíthatnak összteljesítményünkön, ha versenyzésen is töri valaki a fejét.

Az IRONMAN-t is támogatja a spanyol márka

A magyarországi SEAT lett az IRONMAN 70.3 Budapest nemzetközi triatlonverseny hivatalos autós partnere.

Kropkó Péter a felkészítő edzések helyszínére egy SEAT Leon X-PERIENCE-szel jut el, mely triatlonosítható, mivel kerékpár szállítója is van.
A sportágat és a SEAT-ot ugyanazok jellemzik: erő, dinamizmus, megbízhatóság, fiatalos szellemiség és gazdaságosság. Ez utóbbi igencsak fontos, hiszen a versenyzőknek háromféle sportágban kell egy személyben teljesíteniük és ehhez gazdaságosan kell bánni az erő- és energiatartalékokkal.

- Miért jó ötvözni ezt a három sportot?

- Azt mondják "irigyeink", hogy aki nem tudja igazán jól egyik diszciplínát sem, az csinálja együtt mind a hármat. De félre a tréfával: csökken a sérülés kockázata, hiszen több oldalról megdolgoztatjuk az izmainkat, amlyek az úszásnak köszönhetően pedig sokkal ruganyosabbak is maradnak. Változatos és teljes körű élettani ismeretekhez juttat rövid idő alatt, sőt, még a tudatunkat is edzi, mert nemcsak erőnlét és technika, de rengeteg kitartás is szükségeltetik hozzá.

- Van olyan technikai szempont, amire különösen érdemes figyelni a futás, úszás, biciklizés során?

- Igen, természetesen, mind a három sportágnak megvan a maga sajátossága. Az úszásnál megnyerni nem lehet a triatlonversenyt, csak elveszteni. Ez a sportág versenyszinten a legnehezebben elsajátítható, mert a mozgás rendkívül összetett, sok apróságra egyszerre kell figyelni. Ezen felül a nyíltvízi úszás kockázatos is, a baleset- és életveszély miatt javasolt társaságban, illetve a szakmai nehézségek miatt érdemes edzővel végezni ezt a bonyolult edzéstípust.

A kerékpárnál a közlekedés balesetveszélyessége miatt érdemes ügyességi feladatokat is végezni, és az edzések megtartásához megfelelő útvonalat választani. Mindig tudja valaki az útvonalunkat, illetve érkezésünk időpontját! Mobiltelefonunkat soha ne hagyjuk otthon!

A futás technikailag bonyolult, és bár sokan gondolják, hogy egyedül is fejleszthető, ez messze nem igaz. A maradandó sportsérülések többségét a három közül ebben a sportágban szerezhetjük be a legkönnyebben. Sőt, ez az a sport, ami a sportolás - idő előtti - teljes beszüntetésére kényszeríthet maradandó károsodás miatt. Így itt is szakember társaságát és támogatását javaslom, még ha csak alkalmanként is.

Ezt is szeretjük