Örökölt hízáshajlam ellen: 4 táplálék, amivel kordában tarthatod a kilókat
Az örökölt túlsúlyt tudatos táplálkozással és néhány fontos tápanyag rendszeres bevitelével vissza lehet fogni.
Magyarországon minden ötödik ember elhízott, ami többek között a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a túlzott stressz következménye.
A fenti környezeti faktorok mellett az elhízásban az is fő szerepet játszik, hogy milyen géneket kapunk a szüleinktől: ha valaki olyan génváltozatokat örököl tőlük, amelyek a táplálék raktározására és a lassú anyagcserére hajlamosítanak, sokkal hamarabb és könnyebben fog elhízni.
4 táplálék genetikai hízás ellen
A leptin nevű hormon kulcsfontosságú a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás, az éhség és a jóllakottság szabályozásában. A testsúlyváltozásokért a leptin termelődését szabályozó egyik gén mutációja áll, ami nem képes ezt a hormont megkötni.
A genetika mellett a családi étkezéseknek is szerepe van abban, hogy valaki mennyire hízik el. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülők zsíros, nehéz ételeket főznek, vagy sokat nassolnak, a gyermek az ő életstílusuk folytatásával hasonlóképpen étkezik majd felnőttkorában is.
Az örökölt kövérség ellen tudatos táplálkozással és néhány fontos tápanyag rendszeres bevitelével sokat lehet tenni.
Betainban gazdag ételek
A betain csökkenti a felesleges zsír raktározását, serkenti az anyagcserét, és segít megtartani a szervezet vízháztartását. Az árpa, a barna rizs, a cékla és a zöld zöldségek - avokádó, brokkoli, kelbimbó - is tartalmaz belőle.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kolinban gazdag ételek
Ennek a vízben oldódó vitaminnak fontos szerepe van a zsírbontás folyamataiban, és segít csökkenteni a koleszterinszintet, de szerepet játszik az idegsejtek és izmok védelmében is. Fogyassz több tojássárgáját, lazacot, májat, csicseriborsót és fehérbabot.
Folsavban gazdag ételek
A vízoldékony vitamint a szervezet nem képes sokáig tárolni, így pótlására élelmiszerek formájában szükség van. A B-vitaminok közé tartozó folsav szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, az izmok egészséges működésében, emellett a terhesség alatt is nagyon fontos a bevitele, mivel segít megelőzni a magzat fejlődésének rendellenességeit. Remek folsavforrások a hüvelyesek, a spenót, a spárga vagy az avokádó.
B-vitaminokban gazdag ételek
A B-vitamin-csoport tagjai szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontásában és felszívódásában. A csirkehús, kemény sajtok vagy a teljes kiőrlésű kenyerek tartalmaznak ezekből a vitaminokból.
A legerősebb zsírégető vitaminok
A vitaminok a fogyókúrában is segítségedre lehetnek, mert gyorsíthatják az anyagcserét vagy éppen a zsírégetést. Az alábbiakban azokat mutatjuk meg, melyek fontos szerepet játszanak a diétában.
Fogyást segítő vitaminok: naponta be kell vinned őket, ha jó eredményeket akarsz
Nézegess képeket!
ElolvasomBorító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary