A hasnyálmirigy az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában is kulcsfontosságú szerepet tölt be. Így aztán nem meglepő, hogy az egészségét jócskán befolyásolja, hogy mit eszünk.
Különösen igaz ez a gyakran évek alatt, lassan kialakuló krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén, amely időről időre fellángolhat. A túlzottan zsíros étkezés megviselheti a szervet, ám akadnak olyan ételek is, amelyek hozzájárulnak a védelméhez.
Ételek a hasnyálmirigy védelmére
A hasnyálmirigy épségének megőrzését célzó étrend fehérjében gazdag, ugyanakkor állati zsírokban szegény, és előnyben részesíti a maga antioxidáns-tartalmú élelmiszereket. Előnyösek ilyen szempontból például a sovány húsok, a hüvelyesek és a tejhelyettesítők is. Amennyiben valakinek már gondja van a hasnyálmirigyével, esetleg krónikus gyulladással vagy vissza-visszatérő akut gyulladással küzd, jobban teszi, ha a vörös húsokat, a belsőségeket, a bő olajban sült ételeket, a cukros üdítőitalokat és a zsíros tejtermékeket lehetőség szerint kerüli. A következő ételek viszont segíthetnek a szerv egészségének megőrzésében.

A spenót K-vitaminban gazdag, vasat és folsavat is tartalmaz. A megfigyelések szerint segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok mérséklésében. A sötétzöld leveles zöldségek rendkívül jó választást jelentenek.
Fotó: Getty Images Hungary

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek, például a fermentált zöldségek, a kefir vagy a kovászos kenyér hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, a bélflóra egyensúlyának, változatosságának megőrzéséhez. Amennyiben a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba a bélrendszerben, megnő a hasnyálmirigy-betegségek kockázata.
Fotó: ollo / Getty Images Hungary

A keresztesvirágúak, így például a brokkoli vagy a karfiol erős antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő vegyületeket, flavonoidokat tartalmaznak. Hozzájárulnak a sejtek megóvásához.
Fotó: Getty Images Hungary

A lencsefélék jó növényi fehérjeforrások, ráadásul magas a rosttartalmuk is. A rostbevitel fokozása csökkenti az epekő kialakulásának valószínűségét, valamint a vérzsírok emelkedett szintjét. Mindkét tényező hajlamosíthat az akut hasnyálmirigy-gyulladásra.
Fotó: Getty Images Hungary

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő quinoa egy álgabona, nemcsak remek rostforrás, hanem fehérjében is kifejezetten gazdag. A legtöbb növényi fehérjeforrással ellentétben mind a kilenc esszenciális, tehát táplálkozás útján bejuttatandó aminosavat tartalmazza.
Fotó: Elizaveta Antropova / Getty Images Hungary

A zab tele van hasznos tápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Segíthet a koleszterinértékek csökkentésében és a vércukorszint stabilizálásában is. A zabital jó alternatívája lehet a tejnek.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A hozzáadott cukorban bővelkedő feldolgozott finomságok helyett gyümölcsökkel érdemes enyhíteni az édesség utáni sóvárgást. A hasnyálmirigy-gyulladással élőknél nagyobb a cukorbetegség kockázata. A vércukorszint szempontjából a bogyós gyümölcsök a legelőnyüsebbek, ráadásul az antioxidáns-tartalmuk is kiemelkedő.
Fotó: Getty Images Hungary

Hasnyálmirigy-kímélő nassolnivaló a csicseriborsóból készülő hummusz, amibe zöldségeket mártogathatsz. A hummusz hozzájárul az emésztés egészségéhez, javítja a vércukorszint szabályozását, segít a jóllakásban és a gyulladás csökkentésében.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)