Melyik laboreredmény jelzi, hogy baj van a hasnyálmiriggyel? 4 érték, ami megmutatja
A hasnyálmirigy megfelelő működéséhez szükséges enzimek mennyisége vérképből vagy székletmintából mutatható ki.

vérvétel hasnyálmirigy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasnyálmirigy a szervezet egyik legfontosabb mirigye, emésztőenzimeket és hormonokat, köztük inzulint termel. Nem csoda, hogy zavara testszerte komoly problémákat okozhat, melyek különböző tünetekkel jelentkeznek.

Puffadásérzetet, gyakori hasmenést, teltségérzetet és egyéb emésztési problémákat generálhat a hasnyálmirigy működési zavara, melynek kivizsgálása típustól függően vérkép és székletminta alapján történik. Ilyenkor bizonyos enzimek mennyiségét nézik meg a szakorvosok, amiknek segítségével feltárhatják a probléma gyökerét.

Az amiláz

Az amiláz többek között a cellulóz és a keményítő lebontását segíti elő. Ezen enzim emelkedett szintje legtöbbször a hasnyálmirigy gyulladására utal, ekkor akár megtízszereződhet a mennyisége. Bizonyos esetekben különböző rosszindulatú rákos daganatot, fekélyt, mumpszot vagy bélelzáródást is jelezhet.

A hasnyálmirigy.
A hasnyálmirigy.

Ha a normálértékeknél alacsonyabb a vér amilázszintje, az veseproblémára, a hasnyálmirigy valamilyen károsodására, vagy várandósság esetén terhességi mérgezésre adhat gyanút. Az ideális laborérték: 70-200 U/l.

A lipáz

Szintén a vérképből mutatható ki a lipázszint, mely enzim a zsírokat bontja le. Magas szintje hátterében hasnyálmirigy-daganat, veseelégtelenség vagy akut hasnyálmirigy-gyulladás is állhat, ilyenkor a normál lipázérték akár az ötszörösére is emelkedhet. Gyulladás gyanúja esetén mind a lipáz, mind az amiláz szintjét megvizsgálják. Normálértéke: 20-240 U/l.

A tripszin

A tripszin a fehérjék emésztését végzi a vékonybélben, kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontja le azokat. A hasnyálmirigy megfelelő működése esetén magában a mirigyben és a székletben is kimutatható ez az enzim. Normál tartománya vérvizsgálat esetében 140 és 400 µg/l között mozog, székletnél ez a szám 16-61 E/min.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizsgálatával nemcsak a hasnyálmirigy működése deríthető fel, hanem a cisztás fibrózis is kiszűrhető vele. Az alacsony szintje pontosan erre utal, de a hasnyálmirigy elégtelen működése vagy gyulladása is lehet az ok. A háttér felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A pancreas elasztáz 1 enzim

A székletmintából kimutatható pancreas specifikus elasztáz, vagyis a fehérjebontó elasztáz 1 enzim vizsgálata szintén a hasnyálmirigy működési zavarainak feltérképezésére szolgál. A normálértéke 12-32 µg/l, már egy kicsivel magasabb szintje is problémára utal, ráadásul túl magas koncentrációban akár egészséges szöveteket, a szervezet fehérjéit is elkezdheti lebontani.

GettyImages-1164082986

A hasnyálmirigy normális működése esetén is lehet alacsony a szintje, de ez utalhat valamilyen elégtelenségre is. A köldök körüli övszerű fájdalom, hasfájás, puffadás, émelygés tünetei jelezhetnek működési zavart, ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni, szűrővizsgálatra menni.

A laboreredmények kiértékelése, határértékei egészségügyi intézményenként változhatnak kissé az eltérő vizsgálati metódusok miatt, így minden esetben a kezelőorvos diagnózisa, javaslatai a követendőek.

Teszteld a tudásod!

Mi mutatja a máj betegségét? Mi fölött számít a vércukorszint magasnak? A tesztből ez is kiderül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük