Súlyos gyulladást okozhat a testben: 8 étel és ital, amiről nem gondolnád, hogy árthat

Több élelmiszercsoport fokozhatja a szervezetben levő gyulladás mértékét.

mikró készétel
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladás egyfelől a szervezet természetes védekező reakciója egy kórokozóra, egy sérülésre, ám krónikussá, tartóssá válva súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá, többek közt a diabéteszhez, a szívbetegségekhez vagy autoimmun kórképekhez.

Az elfogyasztott ételeknek is szerepük lehet a gyulladás fokozásában és enyhítésében, némely ételek kimondottan javasoltak a bennük levő vitaminok és egyéb tápanyagok révén, mások inkább kerülendők, vagy jobb minimálisra csökkenteni bevitelüket, különösen alapbetegség esetén.

Gyulladást fokozó ételek

Talán sokan nem gondolnák, de nap mint nap tányérjukra kerül jó néhány olyan élelmiszer, amely a szervezet gyulladásos folyamatait fokozza: elég csak a reggeli pékárukra vagy az ebéd utáni desszertekre gondolni, hiszen a finomított szénhidrát az egyik ilyen kritikus anyag.

(Képek: Getty Images.)

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük