Csökkenti a gyulladást és a szorongást: a kutatók szerint egyél több gombát a depresszió elkerüléséért

A gomba tele van hasznos tápanyaggal, és még a depresszió kockázatát is csökkenti a kutatások szerint.

gomba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gombának rendkívül fontos helye van a változatos, egészségtudatos étrendben, ugyanis remek forrása többek között a B-vitaminoknak, a D-vitaminnak, a káliumnak, a szelénnek, a kalciumnak és a réznek is, így hasznos segítség a krónikus betegségek megelőzésében.

A kutatók azonban további érveket is találtak gomba fogyasztása mellett: eredményeik arra mutatnak rá, hogy ez még a szorongás és a depressziókockázat csökkentésében is fontos szerephez juthat.

A gomba csökkentheti a depressziókockázatot

A nagyszabású elemzés során több mint 24 ezer egyesült államokbeli felnőtt 2005 és 2016 közötti adatait vizsgálták meg a táplálkozási szokásokra és a mentális egészségre vonatkozóan. Világszerte, így az USA-ban leggyakrabban fogyasztott faj is a csiperke, bár az elemzés nem tért ki az egyes gombafajták különbségeire. A kutatás egyébként hasonló eredményre jutott, mint a süngombával végzett korábbi klinikai vizsgálatok, melyek szerint a gomba mérsékelheti a depressziókockázatot.

Az eredmények szerint a gombafogyasztás a depresszió alacsonyabb kockázatával járt együtt, ez az összefüggés független volt más tényezőktől, így a társadalmi státusztól, alapbetegségtől vagy más életmódkockázatoktól. A különbség akkor volt releváns, ha a gombát fogyasztókat a soha gombát nem evők adataival vetették össze, a még több gomba fogyasztása nem mutatott további egészségügyi előnyöket.

Kálium és az L-ergothionein haszna a szervezetben

A háttérben álló okok és a hatásmechanizmus egyelőre nem teljesen ismert, de a tudósok feltételezik, hogy részben a magas káliumtartalom csökkentheti a szorongást, míg például a süngombáról korábban az is kiderült, hogy gyulladáscsökkentő hatású anyagot, neurotróf faktorokat tartalmaz, amely enyhítheti a depresszió tüneteit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gombafélékben emellett számos hasznos tápanyag megtalálható, a kutatók felhívták a figyelmet az L-ergothionein nevű antioxidáns aminosavra is, amely hőkezelés hatására sem csökken az élelmiszerben, és sokkal magasabb koncentrációban jelen van bennük, mint az állati eredetű ételekben vagy a gabonákban. A kísérletek szerint ez az anyag sikeresen képes átjutni a vér-agy gáton, így a neurológiai folyamatokra is hatással lehet.

A vegyület gyulladáscsökkentő hatással is bír, antioxidáns hatása révén segít a szabad gyökök megkötésében, ami hozzájárulhat a depresszió megelőzéséhez. Ám az emberi szervezet nem képes termelni, így azt külső forrásból lehet csak pótolni. Az L-ergothionein más állatmodellek alapján a bélrendszeri egészség megőrzésében is szerepet játszhat, ahol ugyancsak jelen vannak a hangulatot befolyásoló neuronok.

Az emberre gyakorolt hatás egyelőre bizonyításra szorul, így további kutatásokra van szükség az eredmények alátámasztására, és arra is ki kell térniük, hogy az egyes gombafajok közötti különbségek mekkora eltéréssel járhatnak a hatást tekintve. A kutatók szerint azonban a terület érdemes a további vizsgálatokra, mivel az eddigi eredmények a gombafogyasztás lehetséges klinikai és közegészségügyi jelentőségére utalnak a depresszió és a szorongás kockázatának csökkentésében és a betegségek megelőzésében.

Gyulladáscsökkentő étrend

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük