Védik a szívet és az agyat, támogatják az immunrendszert: 8 E-vitaminban gazdag élelmiszer

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt fontos az egészség megőrzésében, megfelelő táplálkozással fedezhető a napi szükséglet.

E-vitaminban gazdag élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az E-vitamin a szervezet számos funkciójához elengedhetetlen. Fontos az egészséges látás, a vérkeringés és az agyműködés szempontjából is, valamint hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez.

Az immunrendszert támogatja, csökkentve a fertőzések kialakulásának esélyét. Változatos, jól összeállított étrenddel általában elegendő mennyiséget vihet be az ember, ritkán van szükség arra, hogy tabletta formájában pótolják.

Táplálkozással ajánlott bevinni

Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, tehát védi a szervezetet a sejtrongáló, sejtöregítő hatásuk miatt sejtméregnek is nevezett szabad gyökök káros befolyásától, ami akkor érvényesül, ha elszaporodnak a szervezetben. Szabad gyökök keletkeznek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként, de külső tényezők, például a dohányfüst és a szmog felgyorsíthatják a termelődésüket. Az E-vitamin pozitív hatásai leginkább szabadgyök-fogó, antioxidáns tulajdonságának köszönhetőek.

A szakértők szerint étkezéssel ajánlott bevinni a megfelelő mennyiséget. Ez alól kivételt képeznek egyes állapotok, például az Alzheimer-betegség, amelynek során a vitamin lassíthatja a kór progresszióját. A napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10 milligramm körül mozog, egyes élethelyzetekben, szoptatás idején, stresszesebb időszakokban enyhén magasabb, de még ekkor is 20 milligramm alatt marad. A túladagolástól nem kell tartani. A növények, magvak, növényi olajok mellett a tojás és a máj tartalmaz belőle többet. 

100 gramm napraforgómag 35 milligramm E-vitamint tartalmaz. Mindemellett fehérje- és rosttartalma miatt is jó választás, ha valami ropogtatnivalóra vágysz.
Fotó: KLSbear / Getty Images Hungary
A mandula 100 grammjában 25,6 gramm E-vitamin található. Gyümölccsel és önmagában is ideális csemege, magtejként és süteményekben is fogyasztható.
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary
Néhány növényi olaj koncentráltan tartalmaz E-vitamint. Különösen a búzacsíraolaj, amelyből egy evőkanálnyival körülbelül 20 grammot vihetsz be a vitaminból. Étkezés során ajánlott a fogyasztása, például salátába keverhető. Az otthoni csíráztatást is érdemes kipróbálnod, hiszen a kis hajtások roppant egészségesek.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary
A spenót sok szempontból igazi jolly joker a táplálkozásban. 100 gramm nyers zöldség 2,03 mg E-vitamint tartalmaz. C- és A-vitaminban, valamint folsavban, vasban és magnéziumban is gazdag. A legjobb, ha nyersen használod fel, például salátában. A bébispenót is nagyszerű lehet erre a célra.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
100 gramm földimogyoró 4,93 milligramm E-vitamint tartalmaz. Jó fehérjeforrás, népszerű ropogtatnivaló, azonban a nem sózott és fűszerezett változatot ajánlott választani, hogy valóban egészséges legyen.
Fotó: Getty Images Hungary
Az avokádó töretlen népszerűségnek örvend. Vékony szeletekre vágva, selymes guacamoleként kikeverve is nagyon ízletes. Magasabb a káliumtartalma, mint a banánnak, 100 grammban 2,07 milligramm E-vitamin található.
Fotó: Thomas Faull / Getty Images Hungary
A pézsmatök ősszel és télen gyakran kerül az asztalra. Sülve 100 grammjában 1,29 milligramm E-vitamin, 3,2 gramm rost és 15,1 milligramm C-vitamin van.
Fotó: ClarkandCompany / Getty Images Hungary
A cékla gumóját sokan sokféle módon felhasználják, a levele viszont általában a kukában landol, pedig az is vitamindús! Nyersen salátába tehető, de párolva is finom. 100 grammban 1,81 milligramm E-vitamin található, és jóval több, 24,9 milligramm C-vitamin.
Fotó: foodandwinephotography / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük