Védik a szívet és az agyat, támogatják az immunrendszert: 8 E-vitaminban gazdag élelmiszer
Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt fontos az egészség megőrzésében, megfelelő táplálkozással fedezhető a napi szükséglet.

Az E-vitamin a szervezet számos funkciójához elengedhetetlen. Fontos az egészséges látás, a vérkeringés és az agyműködés szempontjából is, valamint hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez.
Az immunrendszert támogatja, csökkentve a fertőzések kialakulásának esélyét. Változatos, jól összeállított étrenddel általában elegendő mennyiséget vihet be az ember, ritkán van szükség arra, hogy tabletta formájában pótolják.
Táplálkozással ajánlott bevinni
Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, tehát védi a szervezetet a sejtrongáló, sejtöregítő hatásuk miatt sejtméregnek is nevezett szabad gyökök káros befolyásától, ami akkor érvényesül, ha elszaporodnak a szervezetben. Szabad gyökök keletkeznek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként, de külső tényezők, például a dohányfüst és a szmog felgyorsíthatják a termelődésüket. Az E-vitamin pozitív hatásai leginkább szabadgyök-fogó, antioxidáns tulajdonságának köszönhetőek.
A szakértők szerint étkezéssel ajánlott bevinni a megfelelő mennyiséget. Ez alól kivételt képeznek egyes állapotok, például az Alzheimer-betegség, amelynek során a vitamin lassíthatja a kór progresszióját. A napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10 milligramm körül mozog, egyes élethelyzetekben, szoptatás idején, stresszesebb időszakokban enyhén magasabb, de még ekkor is 20 milligramm alatt marad. A túladagolástól nem kell tartani. A növények, magvak, növényi olajok mellett a tojás és a máj tartalmaz belőle többet.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- vérnyomáscsökkentő
- medvehagyma
10 étel az immunerősítő medvehagymából: csökkenti a gyulladást és a vérnyomást

- vitamin
- ásványi anyag