Védik a szívet és az agyat, támogatják az immunrendszert: 8 E-vitaminban gazdag élelmiszer

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt fontos az egészség megőrzésében, megfelelő táplálkozással fedezhető a napi szükséglet.

sütőtök

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az E-vitamin a szervezet számos funkciójához elengedhetetlen. Fontos az egészséges látás, a vérkeringés és az agyműködés szempontjából is, valamint hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez.

Az immunrendszert támogatja, csökkentve a fertőzések kialakulásának esélyét. Változatos, jól összeállított étrenddel általában elegendő mennyiséget vihet be az ember, ritkán van szükség arra, hogy tabletta formájában pótolják.

Táplálkozással ajánlott bevinni

Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, tehát védi a szervezetet a sejtrongáló, sejtöregítő hatásuk miatt sejtméregnek is nevezett szabad gyökök káros befolyásától, ami akkor érvényesül, ha elszaporodnak a szervezetben. Szabad gyökök keletkeznek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként, de külső tényezők, például a dohányfüst és a szmog felgyorsíthatják a termelődésüket. Az E-vitamin pozitív hatásai leginkább szabadgyök-fogó, antioxidáns tulajdonságának köszönhetőek.

A szakértők szerint étkezéssel ajánlott bevinni a megfelelő mennyiséget. Ez alól kivételt képeznek egyes állapotok, például az Alzheimer-betegség, amelynek során a vitamin lassíthatja a kór progresszióját. A napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10 milligramm körül mozog, egyes élethelyzetekben, szoptatás idején, stresszesebb időszakokban enyhén magasabb, de még ekkor is 20 milligramm alatt marad. A túladagolástól nem kell tartani. A növények, magvak, növényi olajok mellett a tojás és a máj tartalmaz belőle többet. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük