Hogyan termessz otthon mikrozöldeket? Kis helyen bőséges friss vitamin

A mikrozöldségek tele vannak immunerősítő vitaminnal, antioxidánsokkal, és pár hét alatt termeszthetők otthon is.

Mikrozöldek termesztése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kora tavasszal még friss szezonzöldségek híján van az ember, pedig az immunerősítéshez a vitaminok pótlása a legjobb módszer: a szükséglet sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával fedezhető a leghatékonyabban.

A télre elraktározható és az importzöldségek mellett az otthoni termesztéssel is érdemes megpróbálkozni: a csírák mellett a néhány hét alatt megnövő mikrozöldek is jól hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetnek szükséges tápanyagokat.

Csírák és mikrozöldek

A csíráztatás és a mikrozöldségek termesztése között több lényeges különbség is van: a csírák néhány nap után fogyaszthatók, és csak sok nedvességre, párára van szükségük, földre nem. A mikrozöldeknek ezzel szemben termesztőközegként szükségük van a földre, és sok fényre is, ám kevésbé igénylik az állandó párás közeget, így a baktériumfertőzések esélye is kisebb. 

A csírák termesztésére akár egy befőttesüveg is alkalmas, ám kisebb mennyiségben szüretelhetők. A mikrozöldségek nagy előnye velük szemben, hogy nem igényelnek speciális párás környezetet, és az immunerősítő vitaminok - így az E-, K- és C-vitaminok -, ásványi anyagok mellett már antioxidáns hatású zöld színanyagot, klorofillt is tartalmaznak, mely antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sejtvédő, rákmegelőző hatású. Ezek 1-2 hét alatt lesznek fogyasztható állapotúak, ekkor jelennek meg első levélpárjaik.

Arra figyelni kell, hogy ez idő alatt szükségük van a folyamatos, de nem túlzott nedvességre, és napfényes helyre érdemes helyezni őket a lakásban. Nincs viszont akkora páraigényük, mint a csíráknak, így akár egy nagyobb balkonládában vagy tálcában is termeszthetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikrozöldek termesztése lépésről lépésre

Az első teendő, ha mikrozöldséget termesztenél, hogy a nagyobb vetőmagokat - így a mungóbabot, a borsót vagy a céklát - néhány órán vagy akár egy éjszakán át áztasd be meleg vízbe. A kisebb magvaknál ez a lépés elhagyható. 

Nagyon fontos, hogy csávázatlan, vegyszermentes magvakat válassz, hiszen ezt kibújás után közvetlenül fogyasztod. Szerencsére már minden kertészeti vagy barkácsüzletben kapható speciálisan mikrozöldségnek való vetőmag is.

A tálcát a magasságától függően legalább 2-3 centiméter mélyen, vagy nagyjából a háromnegyedéig kell megtölteni biopalánta vagy fűszernövény termesztésére alkalmas földdel, esetleg komposzttal keverve. A magokat egyenletesen, viszonylag sűrűn lehet ültetni, enyhén a földbe nyomkodva. A magokra takarásképp nagyjából fél centiméter földet vagy komposztot érdemes szitálni.

Kaphatók kész kókuszrost vagy kenderrost ültetőközegek is, azokat külön nem szükséges földdel befedni, ám az áruk jóval magasabb a nagy kiszerelésben is kapható földeknél.

A földet nedvesen kell tartani, de nem szabad a vízben állnia a magoknak, különben könnyen megfulladhatnak, és elrothadhatnak. Az öntözésre a legmegfelelőbb egy szórófejes flakon, amely egyenletesen és a magok elmozdítása nélkül osztja el a vizet az ültetőközegen. Hogy megelőzd a magok kiszáradását, naponta egyszer vagy kétszer nedvesítsd meg picit!

Tedd a tálcát meleg helyre, és miután kibújt a növény, helyezd a lakás napfényes pontjára, akár az ablakba! A magvak növénytől függően 2,5-3 centimétertől akár 8-10 centiméterig is nőhetnek, mikor betakaríthatóvá válnak. Ollóval közvetlenül a talaj felett vágd el a szárakat, és azonnal fogyaszd! Szendvicsekre, salátákba, turmixokba is tehetők, akár a csírák.

Érdemes megpróbálkozni a csípősebb ízű, antibakteriális hatású retekkel, zsázsával, mustárral, rukkolával, vörös káposztával, a lédús búzafűvel vagy az édeskés napraforgóval, céklával, de egyes fűszerfélék, így a kapor vagy a koriander is termeszthető mikrozöldként.

Csírák az egészségért

A csírák a megfelelő közegben néhány napon belül fogyaszthatóvá válnak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal.

Immunerősítő, olcsó, és erős antioxidáns: mutatjuk, melyik csíra mire jó

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük