Hogyan termessz otthon mikrozöldeket? Kis helyen bőséges friss vitamin
A mikrozöldségek tele vannak immunerősítő vitaminnal, antioxidánsokkal, és pár hét alatt termeszthetők otthon is.

mikrozoldseg erkelyen mikrozoldek
Ez is érdekelhet

Aranytojást tojó tyúk - bemutatjuk a LUSH 2020-as húsvéti kollekcióját (x)

Tiszta lakás, ragyogó jókedv (x)

Nátha, megfázás, influenza, vagy a „legrosszabb“…. (x)

Törzshajlítás 1440-szer? Naponta?! (x)

Kert és erkély: a Te otthonod (x)

beauty and style

Így viseld a kényelmes overallt, hogy nőies is legyen: leegyszerűsíti az öltözködést »

A szemüveg és a kontaktlencse is alaposabb tisztítást igényel most: így fertőtlenítsd biztonságosan »

Vitaminokban gazdag, immunerősítő smoothie: energetizál, és segíti a méregtelenítést »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Kora tavasszal még friss szezonzöldségek híján van az ember, pedig az immunerősítéshez a vitaminok pótlása a legjobb módszer: a szükséglet sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával fedezhető a leghatékonyabban.

A télre elraktározható és az importzöldségek mellett az otthoni termesztéssel is érdemes megpróbálkozni: a csírák mellett a néhány hét alatt megnövő mikrozöldek is jól hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetnek szükséges tápanyagokat.

Csírák és mikrozöldek

A csíráztatás és a mikrozöldségek termesztése között több lényeges különbség is van: a csírák néhány nap után fogyaszthatók, és csak sok nedvességre, párára van szükségük, földre nem. A mikrozöldeknek ezzel szemben termesztőközegként szükségük van a földre, és sok fényre is, ám kevésbé igénylik az állandó párás közeget, így a baktériumfertőzések esélye is kisebb. 

A csírák termesztésére akár egy befőttesüveg is alkalmas, ám kisebb mennyiségben szüretelhetők. A mikrozöldségek nagy előnye velük szemben, hogy nem igényelnek speciális párás környezetet, és az immunerősítő vitaminok - így az E-, K- és C-vitaminok -, ásványi anyagok mellett már antioxidáns hatású zöld színanyagot, klorofillt is tartalmaznak, mely antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sejtvédő, rákmegelőző hatású. Ezek 1-2 hét alatt lesznek fogyasztható állapotúak, ekkor jelennek meg első levélpárjaik.

Arra figyelni kell, hogy ez idő alatt szükségük van a folyamatos, de nem túlzott nedvességre, és napfényes helyre érdemes helyezni őket a lakásban. Nincs viszont akkora páraigényük, mint a csíráknak, így akár egy nagyobb balkonládában vagy tálcában is termeszthetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikrozöldek termesztése lépésről lépésre

Az első teendő, ha mikrozöldséget termesztenél, hogy a nagyobb vetőmagokat - így a mungóbabot, a borsót vagy a céklát - néhány órán vagy akár egy éjszakán át áztasd be meleg vízbe. A kisebb magvaknál ez a lépés elhagyható. 

Nagyon fontos, hogy csávázatlan, vegyszermentes magvakat válassz, hiszen ezt kibújás után közvetlenül fogyasztod. Szerencsére már minden kertészeti vagy barkácsüzletben kapható speciálisan mikrozöldségnek való vetőmag is.

A tálcát a magasságától függően legalább 2-3 centiméter mélyen, vagy nagyjából a háromnegyedéig kell megtölteni biopalánta vagy fűszernövény termesztésére alkalmas földdel, esetleg komposzttal keverve. A magokat egyenletesen, viszonylag sűrűn lehet ültetni, enyhén a földbe nyomkodva. A magokra takarásképp nagyjából fél centiméter földet vagy komposztot érdemes szitálni.

Kaphatók kész kókuszrost vagy kenderrost ültetőközegek is, azokat külön nem szükséges földdel befedni, ám az áruk jóval magasabb a nagy kiszerelésben is kapható földeknél.

A földet nedvesen kell tartani, de nem szabad a vízben állnia a magoknak, különben könnyen megfulladhatnak, és elrothadhatnak. Az öntözésre a legmegfelelőbb egy szórófejes flakon, amely egyenletesen és a magok elmozdítása nélkül osztja el a vizet az ültetőközegen. Hogy megelőzd a magok kiszáradását, naponta egyszer vagy kétszer nedvesítsd meg picit!

Tedd a tálcát meleg helyre, és miután kibújt a növény, helyezd a lakás napfényes pontjára, akár az ablakba! A magvak növénytől függően 2,5-3 centimétertől akár 8-10 centiméterig is nőhetnek, mikor betakaríthatóvá válnak. Ollóval közvetlenül a talaj felett vágd el a szárakat, és azonnal fogyaszd! Szendvicsekre, salátákba, turmixokba is tehetők, akár a csírák.

Érdemes megpróbálkozni a csípősebb ízű, antibakteriális hatású retekkel, zsázsával, mustárral, rukkolával, vörös káposztával, a lédús búzafűvel vagy az édeskés napraforgóval, céklával, de egyes fűszerfélék, így a kapor vagy a koriander is termeszthető mikrozöldként.

Csírák az egészségért

A csírák a megfelelő közegben néhány napon belül fogyaszthatóvá válnak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük