Szuperegészséges, immunerősítő, és fillérekbe kerül - Te magad is el tudod készíteni otthon

Igazi vitaminbomba, amit pár nap alatt te magad is megtermeszthetsz a konyhában.

Így csíráztass otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban a csírák fogyasztása reneszánszát éli. Sok mindenhez felhasználhatók, főzelékbe, salátára, levesbe, kenyérre vagy müzlibe, szuperegészségesek, és még a fogyásban is segítenek.

A csírák népszerűségének titka

A csírák áldásos hatása ősidők óta ismert. Már az ókori rómaiak a gyógyászat részeként alkalmazták, a nyugati világban azonban csak ötven-hatvan évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni a csírázó növénykéket és az otthoni csíráztatás fortélyait.

A csírázás során a mag tartaléktápanyagait - keményítőket, zsírokat, olajokat - az enzimek kisebb alkotóelemekre, például egyszerű cukrokra, zsírsavakra bontják. A fehérjebontó enzimek építőanyagot, például aminosavakat állítanak elő a csíra növekedéséhez. Ebben megjelennek a nagyon értékes antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok - foszfor, magnézium, kálium, nátrium, vas, réz -, illetve más életfontosságú enzimek, melyek jó szolgálatot tesznek a szervezetnek.

Népszerűségük titka abban rejlik, hogy a különböző csírafajták nagyon alacsony kalóriatartalmúak, köszönhetően minimális szénhidrát- és zsírtartalmuknak, könnyedén emészthetők, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuknak hála pedig fokozzák is az emésztőrendszer működését, és erősítik az immunrendszert, illetve egyes fajták tisztító, vízhajtó hatással bírnak.

szveg

A rendszeresen sportolóknak különösen jót tehet a csírák fogyasztása, hiszen rengeteg fehérje található bennük, és magas tápértékűek, így azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Kismamáknak, időseknek és öt évnél fiatalabb gyerekeknek azonban nem ajánlott a fogyasztásuk, mivel ritkán, de előfordul, hogy a nedves környezetükben ételmérgezést okozó baktériumok szaporodhatnak el, és puffasztó hatásuk is lehet.

Ha nem akarod méregdrágán, bioboltban megvásárolni a kész csírákat, esetleg szupermarketben a vegyszerekkel kezelt változatokat, te magad is kipróbálhatod otthon az izgalmas, roppanós, intenzív ízű növénykék csíráztatását. Mindez napi néhány perc törődést igényel, és még kert sem kell hozzá.

Mire van szükséged a csíráztatáshoz?

A csíráztatáshoz szükséged lesz egy csíráztatótálra, amit bioboltban tudsz beszerezni, de egy nem rozsdásodó edény, egy üvegtál vagy egy befőttes üveg is jó szolgálatot tud tenni. A tetszőleges magokat is a bioboltokból tudod beszerezni, jóval olcsóbban, mint a kész csírákat. A csomagoláson minden szükséges információ fel van tüntetve a csíráztatás menetével kapcsolatban.

szoveg-2

 Így csíráztass otthon!

  • Válogasd ki a hibás szemeket, az egészségeseket pedig óvatosan mosd meg. Vigyázz arra, hogy a víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Estére be is áztathatod a szemeket, így reggelre megduzzadnak, és szűrővel lecsepegtetheted őket. Az áztatási idő a vízhőmérséklettől és a magoktól is függ, például a mustár, a rukkola és a zsázsa nyálkaanyagot eresztő magjait nem érdemes túl hosszan áztatni.
  • Mivel a magokat étkezési célra használod, a szennyeződés elkerülése érdekében földben nem szabad csíráztatni. A magokat üvegtálkában, befőttes üvegben vagy lyukas aljú csíráztató tálkákban érdemes szétteríteni. Ez utóbbiban emeletenként, egy rétegben legyenek a magok, de a befőttes üvegben is maradjon hely a növekedő csíráknak!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • A csírázó magokat naponta két alkalommal érdemes átöblíteni tiszta, hideg vízzel. Ha nagyon meleg van a lakásban, hamarabb kiszáradnak, így háromszor is le lehet öblíteni őket.
  • Néhány nap után a csíra hossza elérheti a 2 centit, ekkor vágd le ollóval - ezt nevezzük aratásnak.
  • Nyolc órának kell eltelnie az utolsó öblítés és az aratás között. Ha akarjuk, papírtörlővel felgyorsíthatjuk a folyamatot. Aratás előtt célszerű kicsit napoztatni a növénykéket.
  • A csírákat légmentesen lezárt edényben általában két-három napig tárolhatod a hűtőszekrényben, ez idő alatt érdemes elfogyasztani őket.

A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük