Annak érdekében, hogy valaki megszabaduljon a túlzott kalóriabeviteltől, ezáltal a pluszkilóktól, elsősorban a táplálkozás minőségére, az alapanyagok gondos megválogatására kell nagy hangsúlyt fektetnie.
Az egészséges életvitel alapjaként érdemes előnyben részesíteni a rostokban, tápanyagokban gazdag ételeket és italokat, amelyek támogatják a szervezet anyagcsere-folyamatait, ezáltal hozzájárulnak a pluszkilók leadásához is.
Diétásnak hitt ételek, amelyek valójában hizlalnak
A diétás étrendek előírásai között a gyümölcsök, a zöldségek, a sovány húsok és a minőségi fehérjében gazdag, savanyított tejtermékek szerepelnek, nem mindegy azonban, mindezeket milyen formában fogyasztja az ember, hiszen rengeteg diétásnak hitt étel sokkal több cukrot, sót vagy ízfokozót tartalmaz, mint azt elsőre gondolná. Mutatjuk, milyen ételektől óvakodj, és azt, mivel helyettesítheted ezeket!

Az előre fagyasztott húspogácsák és húsgolyók előnye, hogy hamar készen vannak, ízletesek, ám különböző ízfokozókat, sok sót és más adalékanyagokat tartalmaznak, az olcsóbb verzióknál pedig az 50%-ot sem éri el a hús valódi aránya. Életmódváltásnál az a legbiztosabb, ha azt eszel, amit
otthon készítesz el.

Az aszalványoknak magas a rost- és antioxidáns-tartalmuk, de több mint fele mennyiségben tartalmaznak cukrokat, továbbá olaj és savanyúságot szabályozó anyag is lehet benne, kalóriatartalmuk pedig magasabb, mint a rendes friss gyümölcsöké.
Házi aszalásra többféle módszer is létezik.

A konzervzöldségek sok sóval készülnek, például 100 gramm kukoricakonzerv 275 milligramm nátriumot tartalmaz, ezáltal vizet kötnek meg a testben, ami puffadáshoz vezet. Ha nem tudsz friss alapanyagokat beszerezni, a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök is jó alternatívák, ezek megőrzik tápanyagtartalmukat is.

A puffasztott rizsnek tény, hogy alacsony zsír- és cukortartalma van, de viszonylag sok benne a kalória és a só: egy szeletben nagyjából 35 kalória és 30-70 milligramm nátrium van. A napi sóbevitel ezzel szemben 5 gramm. A pufirizst házi készítésű
zöldségkenyérrel vagy
müzliszelettel válthatod ki.

A feldolgozott húskészítmények - mint például a virsli vagy a párizsi - rengeteg sót tartalmaznak, valódi hús helyett gyakran sertésbőrkét, baromficsontokat, húsnyesedéket darálnak bele. Csak magas, minimum 80%-os hústartalmú készítményeket válassz!

A zacskós müzlikben és gabonapelyhekben 100 grammonként legalább 20 gramm cukor található, ez majdnem az egész napi cukorbevitelnek felel meg. A legjobb, ha teljes kiőrlésű zabpelyhet fogyasztasz natúr joghurttal és idénygyümölcsökkel.
Fotó: nataliaspb / Getty Images Hungary

Az instant és zacskós levesek többsége rengeteg adalékanyagot, ízfokozót, tartósítószert tartalmaz, ezáltal nem nevezhető egészségesnek és fogyókúrabarátnak. Mivel rosttartalmuk szinte nincs, az anyagcserét is lassítják. A zacskós változatokat
otthon elkészíthető levesekre cseréld!

A light jelzésű ételeket, italokat sokan fogyasztják annak tudatában, hogy egészségesebbek, mint cukorral teli társaik, ám a bennük felhasznált mesterséges édesítőszerek ugyanúgy kiváltják a hasnyálmirigyben az inzulinválaszt, mint a cukor, ami zsírraktározáshoz vezet. Válassz helyette frissen facsart gyümölcslevet vagy gyümölcsökből, zöldségekből készült
turmixokat!
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)