Számos olyan vitamin és nyomelem van, amik hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, és nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ilyen a cink is, amiből bár kis mennyiség is elég, az viszont elengedhetetlen.
Cink nélkül a sejtjeink sokkal sérülékenyebbé, gyengébbé válnak, de részt vesz a vércukorszint szabályozásában és a megfelelő anyagcsere-működést is elősegíti. Mivel azonban a szervezet nem raktározza el, ezért mindennap fontos gondoskodni a pótlásáról.
Cinkben gazdag ételek
Jó hír, hogy nemcsak a különböző étrend-kiegészítők által vihetjük be a szükséges cinkmennyiséget, hanem akár étkezéssel is, hiszen sok olyan élelmiszer van, amiben megfelelő mennyiségű nyomelem található. A férfiaknak napi 11 mg, míg a nőknek 8 mg cink fogyasztása javasolt. Terhesség esetén akkor napi 11 mg-ra van szükség, szoptatásnál pedig 12 mg az ajánlott. A cink hiányát gyakran jelzik testi tünetek, így ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

A húsok, különösen a vörös hús remek cinkforrást jelentenek, egy 100 grammos adag 4,8 mg cinket tartalmaz, ami a napi érték 44%-a. Sokféleképpen elkészíthető, érdemes kipróbálni például egy finom
tatárbifsztek formájában.
Fotó: Getty Images Hungary

A tenger gyümölcsei, mint az osztriga, a rák, a kagyló és a garnélarák, mind hozzájárulhatnak a napi cinkszükséglet beviteléhez. Az osztriga különösen nagy mennyiséget tartalmaz, de például a garnélarák is fedezi a napi bevitel 14%-át, ami grillezve és
szószosan elkészítve is mennyei fogás.
Fotó: Getty Images Hungary

A különböző magvak is remek cinkforrást jelentenek, például 3 evőkanál (30 gramm) kendermag a férfiak és nők számára ajánlott napi bevitel 31%-át, illetve 43%-át tartalmazza. Ezt lehet salátákra, joghurtra vagy zabkására szórni, de
smoothie-ba keverve is nagyon egészséges.
Fotó: Getty Images Hungary

A hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a lencse és a bab mind jelentős mennyiségű cinket tartalmaznak, és kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk például a vegetáriánusoknak és vegánoknak, akik nem jutnak hozzá a nyomelemhez a húsokból. Sokféleképpen el lehet készíteni a hüvelyeseket, például a
vöröslencse-levessel biztosan nem lehet mellélőni.
Fotó: Sissoupitch / Getty Images Hungary

A tojás is rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz, köztük a cinket is, ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ha már unod a rántottát és a tükörtojást, érdemes kipróbálni a
muffinformában sült omlettet, ami nemcsak laktató, de egészséges is.
Fotó: Getty Images Hungary

A diófélék, például a fenyőmag, a földimogyoró, a kesudió és a mandula fogyasztása is segít a cink pótlásában. A legjobb ezek közül a kesudió, aminek 100 grammja közel 50%-ban fedezi a napi bevitelt. Magában fogyasztva is nagyon finom, de mennyei
kesuvaj is készíthető belőle.
Fotó: Getty Images Hungary

A tejtermékek, mint a sajt és a tej számos tápanyagot biztosítanak, beleértve a cinket is. 100 gramm cheddar sajt a napi ajánlott mennyiség közel 28%-át tartalmazza, ráadásul nagyon finom
sajtkrémleves készíthető belőle.
Fotó: Getty Images Hungary

Az étcsoki is jó cinkforrás lehet, egy 100 grammos 70-85%-os étcsokoládé 3,3 mg cinket, vagyis a napi ajánlott bevitel 30%-át tartalmazza. Magában is egészséges nasi, de
zabpelyhes kekszbe belesütve még táplálóbb finomság.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary)