Táplálkozási szakértők gyakran tanácsolják, hogy együnk minél színesebben. Természetesen nem az ételszínezéktől különböző árnyalatokban pompázó élelmiszerekre gondolnak, hanem hogy sokféle zöldség és gyümölcs kapjon helyet az étrendünkben.
A növények színanyagai nem csak a szemet gyönyörködtetik, rendkívül egészségesek is. Óvják a növényeket a külső ártalmaktól, és az emberi sejtekkel is hasonlóképpen tesznek. A béta-karotin is egy növényi pigment, ami élénk színt biztosít a vörös, a narancssárga és a sárga zöldségeknek. Erős antioxidáns hatású, rákellenes, segít a látás és a bőr egészségének megőrzésében, illetve bizonyos vizsgálatok szerint a kognitív képességeket is támogatja.
A béta-karotin legjobb természetes forrásai
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezetben retinollá alakul. Antioxidáns hatású vegyületként védi a sejteket az oxidatív stressztől, hasznos lehet egyes daganatos kórképek, szívbetegségek és a demencia rizikójának csökkentésében. Bár étrend-kiegészítő formájában is kapható, a legjobb, ha természetes forrásból viszed be, például a következő egészséges táplálékok segítségével.

100 gramm sült édeskrumpli fedezi is a béta-karotin ajánlott napi mennyiségét. Jó forrása a rostoknak, és változatos formában készíthető el, édes és sós ételekben egyaránt megállja a helyét.
Fotó: Getty Images Hungary

Nem véletlenül kapcsolják össze a sárgarépát az éles látással, bővelkedik a béta-karotinban. 100 gramm sárgarépával az ajánlott napi bevitel 77 százaléka fedezhető. A zöldség hőkezelése ráadásul javítja a béta-karotin felszívódását, igaz, a C-vitamin-tartalma így csökken.
Fotó: Getty Images Hungary

A rostokban gazdag spenót jó forrása a béta-karotinnak, a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, a vasnak, a folsavnak és a káliumnak is. Tedd salátába, készíts belőle főzeléket vagy smoothie-t. 100 gramm spenót az ajánlott napi béta-karotin-bevitel 58 százalékát fedezi.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A kelkáposzta magas vitamintartalma miatt kiváló zöldség az immunrendszer támogatásához, gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A benne található kalcium révén a csontok egészségének megőrzésében is segíthet. Béta-karotin-tartalma a spenótét közelíti.
Fotó: Enrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

A piros pritaminpaprika alacsony kalóriatartalmú finomság, ami bővelkedik a C-vitaminban, és más antioxidánsokban is gazdag. 100 grammjával az ajánlott napi béta-karotin-mennyiség 14 százaléka fedezhető.
Fotó: Getty Images Hungary

A sütőtök támogatja az immunrendszer működését, C-vitamint, káliumot és béta-karotint is tartalmaz. 100 gramm pézsmatökkel például az ajánlott napi béta-karotin-szükséglet 42 százaléka fedezhető.
Fotó: Getty Images Hungary

A brokkoli antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, bioaktív vegyületei csökkenthetik a szervezetben zajló, gyulladásos folyamatokat. Rosttartalma révén a vércukorszint szabályozásában is segíthet. 100 gramm főtt brokkoli az ajánlott napi béta-karotin mennyiségének 10 százalékát fedezi.
Fotó: Getty Images Hungary

A római saláta bővelkedik a szervezet számára fontos tápanyagokban. C- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot és folátot is tartalmaz. 100 gramm belőle fedezi az ajánlott napi béta-karotin-bevitel közel felét.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)