Rákellenes, óvja a látást és a bőrt: a béta-karotin legjobb természetes forrásai

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, erős antioxidáns hatású növényi pigment.

Béta-karotin természetes forrásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Táplálkozási szakértők gyakran tanácsolják, hogy együnk minél színesebben. Természetesen nem az ételszínezéktől különböző árnyalatokban pompázó élelmiszerekre gondolnak, hanem hogy sokféle zöldség és gyümölcs kapjon helyet az étrendünkben. 

A növények színanyagai nem csak a szemet gyönyörködtetik, rendkívül egészségesek is. Óvják a növényeket a külső ártalmaktól, és az emberi sejtekkel is hasonlóképpen tesznek. A béta-karotin is egy növényi pigment, ami élénk színt biztosít a vörös, a narancssárga és a sárga zöldségeknek. Erős antioxidáns hatású, rákellenes, segít a látás és a bőr egészségének megőrzésében, illetve bizonyos vizsgálatok szerint a kognitív képességeket is támogatja. 

A béta-karotin legjobb természetes forrásai

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezetben retinollá alakul. Antioxidáns hatású vegyületként védi a sejteket az oxidatív stressztől, hasznos lehet egyes daganatos kórképek, szívbetegségek és a demencia rizikójának csökkentésében. Bár étrend-kiegészítő formájában is kapható, a legjobb, ha természetes forrásból viszed be, például a következő egészséges táplálékok segítségével.

100 gramm sült édeskrumpli fedezi is a béta-karotin ajánlott napi mennyiségét. Jó forrása a rostoknak, és változatos formában készíthető el, édes és sós ételekben egyaránt megállja a helyét.
Fotó: Getty Images Hungary
Nem véletlenül kapcsolják össze a sárgarépát az éles látással, bővelkedik a béta-karotinban. 100 gramm sárgarépával az ajánlott napi bevitel 77 százaléka fedezhető. A zöldség hőkezelése ráadásul javítja a béta-karotin felszívódását, igaz, a C-vitamin-tartalma így csökken.
Fotó: Getty Images Hungary
A rostokban gazdag spenót jó forrása a béta-karotinnak, a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, a vasnak, a folsavnak és a káliumnak is. Tedd salátába, készíts belőle főzeléket vagy smoothie-t. 100 gramm spenót az ajánlott napi béta-karotin-bevitel 58 százalékát fedezi.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A kelkáposzta magas vitamintartalma miatt kiváló zöldség az immunrendszer támogatásához, gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A benne található kalcium révén a csontok egészségének megőrzésében is segíthet. Béta-karotin-tartalma a spenótét közelíti.
Fotó: Enrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary
A piros pritaminpaprika alacsony kalóriatartalmú finomság, ami bővelkedik a C-vitaminban, és más antioxidánsokban is gazdag. 100 grammjával az ajánlott napi béta-karotin-mennyiség 14 százaléka fedezhető.
Fotó: Getty Images Hungary
A sütőtök támogatja az immunrendszer működését, C-vitamint, káliumot és béta-karotint is tartalmaz. 100 gramm pézsmatökkel például az ajánlott napi béta-karotin-szükséglet 42 százaléka fedezhető.
Fotó: Getty Images Hungary
A brokkoli antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, bioaktív vegyületei csökkenthetik a szervezetben zajló, gyulladásos folyamatokat. Rosttartalma révén a vércukorszint szabályozásában is segíthet. 100 gramm főtt brokkoli az ajánlott napi béta-karotin mennyiségének 10 százalékát fedezi.
Fotó: Getty Images Hungary
A római saláta bővelkedik a szervezet számára fontos tápanyagokban. C- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot és folátot is tartalmaz. 100 gramm belőle fedezi az ajánlott napi béta-karotin-bevitel közel felét.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük