8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását: érdemes belőlük naponta fogyasztani

Jól összeállított, változatos étkezéssel sokat lehet tenni a látás védelmében.

Látásjavító ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A látás színvonala alapvetően befolyásolja az életminőséget, hiszen a legtöbb információ a szemen keresztül nyerhető a világról. 

A látás az idő előrehaladtával általában romlik, de korántsem mindegy, hogy mekkora mértékben. Az időskori makuladegeneráció akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

A betegség az 50-60 évnél idősebbeket érinti. A szemen belül az éleslátás helyének, azaz a sárgafoltnak (makulának) az elváltozása miatt következik be. A pontos okok nem ismertek, de a genetika és bizonyos életmódbeli tényezők, például a dohányzás jelentős rizikófaktoroknak számítanak. A kórnak száraz és nedves formája létezik, a betegek nagy része az előbbivel küzd. A korai stádiumban apró, sárgás lerakódások jelennek meg a szemben, az illető olvasóképessége fokozatosan romlik. Szerencsére egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy a helyes táplálkozás segíthet a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. És ehhez még csak nem is répát kell répával enni - bár kétségtelen, hogy az sem árt. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)  

Ezt is szeretjük