Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani
Zöldségek közül a mélyzöld, gyümölcsök közül a piros színűek többsége segít az időskori látásromlás elkerülésében.

- 40 felett így a legnőiesebb a cicaszem: fiatalosabbnak tűnik az arc, ha másképp húzod meg a vonalat »
- 3 extra nőies, letisztult darab, amit sokoldalúan variálhatsz a szezonban: a francia stílus kedvelői így viselik »
- A tavaszi divat legnagyobb trendje már nem ismeretlen: a szoknya és az edzőcipő párosa így a legsikkesebb »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
Elsőre furán hangozhat, de a zöldségek és gyümölcsök színét nagyban befolyásolják a bennük levő tápanyagok. Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni a zöldséges és gyümölcsös pultoknál - pláne, ha valaki szeretné elkerülni az időskori látásromlást.
Ugyan nincsenek csodareceptek, melyekkel százszázalékosan ki lehet cselezni az idős korral járó betegségeket, a hallás- vagy látásromlást, de az biztos, hogy lehet csökkenteni esélyét.
Zöldségek és gyümölcsök, amik támogatják a szemek egészségét
A piros gyümölcsöket és a mélyzöld színű zöldségeket természetesen nem a külcsín miatt érdemes fogyasztani. Bizonyos tápanyagok adják a növények jellegzetes színeit, a mélyzöld színű zöldségek többek között luteint tartalmaznak. A lutein pedig megakadályozhatja a szem idő előtti öregedését. Egy tanulmányban kimutatták, hogy azok, akik hetente fogyasztottak magas luteintartalmú zöldségeket, feleannyian szenvedtek később látásproblémákkal, mint azok, akik csak havonta vagy kéthetente.
De nem csak a lutein támogatja a szemek egészséget. A C-vitamin is ugyanolyan fontos, és a piros bogyós gyümölcsök rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Emellett a legtöbb vörös és lila gyümölcs bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezek a bioflavonoidok igen erős antioxidánsok, és rendkívül hatékonyan védik a szemek egészségét, közben pedig a C-vitamin hatékony felszívódását is biztosítják.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- gyümölcs
- cukorbetegség